Дянков призна: В момента бизнесът кредитира държавата

Дянков призна: В момента бизнесът кредитира държавата

В момента бизнесът на практика кредитира държавата заради неразплатените ѝ задължения към него. Това призна министърът на финансите Симеон Дянков по време на лекция пред студенти и преподаватели в СУ "Климент Охридски" в четвъртък. Той обеща разплащането да започне в най-близко време, което ще даде възможност на фирмите да се съвземат.

Министърът представи пред аудиторията десетте си задачи като министър и член на правителството и се зарече да се оттегли, ако не се справи с кризата.

Според разчетите на правителството юни би трябвало да е месецът, в който държавата ще излезе от кризата, каза Дянков, като "премести" с месец-два във времето прогнозата си от времето на обсъждането на бюджета за тази година, че преломът ще започне още през пролетта.

Подготвили сме се и за по-лош сценарий и затова бюджетът е по-консервативен, каза министърът. Заложеният сценарий е на трудна финансова година, но ако нещата са по-добри, към средата на годината ще се отпуснат допълнителни средства за реформи, обеща той.

Пред студентите Данков посочи и десетте си приоритета в работата си като финансов министър и вицепремиер по икономическите дейности.

Усвояването на еврофондовете

Като първи приоритет Дянков посочи успешно усвояване на парите по еврофондовете. В момента България няма нито една положителна оценка за съответствие по седемте оперативни програми за последните три години, посочи той. България е изпратила своята част от оценките по програмите и в края на януари и през февруари очаква да започнат да пристигат първите положителни оценки от Брюксел.

Излизане от икономическата криза

Излизане от икономическата криза финансовият министър посочи като приоритет номер две. Именно тук той постави акцента върху ударното изплащане на държавните задължения към бизнеса и връщане на дължимия ДДС на фирмите.

Държавата не се е разплатила с бизнеса по договори за услуги за 2009 г., а дори и за 2008 и 2007 година, посочи той, като не уточни сумата с думите, че ще я обяви в началото на следващата седмица, когато станат ясни резултатите от работата на комисията, занимаваща се с това повече от месец във финансовото министерство.

Фирмите сега имат по-малко пари в наличност заради задълженията на държавата, тоест сега бизнесът кредитира държавата, отбеляза Дянков.

2009-а година беше много трудна от фискална гледна точка и едва от началото на 2010 можехме да си позволим да започнем разплащането, поясни той и увери, че през януари, февруари и март ще има ударно разплащане към фирмите, така че те да могат да работят по-интензивно, и то без да ползват банков ресурс.

Към декември дължимият ДДС е 440 млн. лв., а към юли 2009 г. правителството е наследило близо 650 млн. лв. невърнат ДДС към фирмите. Искаме в срок от три месеца да сведем тази сума до минимум, заяви Дянков.

Либерализация на бизнессредата

Либерализацията на небанковия финансов сектор е третата важна тема, по която работи Министерството на финансите. Очертали сме реформи, които до средата на тази година или до трето тримесечие ще подобрят условията за развитие на небанковия финансов сектор, каза Дянков.

Административната реформа

Реформите в държавната администрация вицепремиерът посочи като четвърта важна тема. В България има много повече бюрократи на глава от населението, отколкото в други страни от ЕС - особено в секторите земеделие и отбрана, заяви той и даде пример с фонд "Земеделие", където са работели близо 2000 души. Те се занимаваха да разплащат европейски фондове, а в същото време тези фондове бяха спрени, каза Дянков.

Министърът припомни, че е започнало намаляване на броя на държавните агенции и са закрити две министерства.

Заплащането на държавната администрация е още по-важна част от реформата, смята той. В една част от държавната администрация има доста добре заплатени служители, но заплащането е непрозрачно. Заплатата на младши експерт във фонд "Земеделие" е 600 лв., но заради това, че работи с еврофондове, експертът получава още толкова, даде пример Дянков.

Непрозрачно е допълнителното материално стимулиране, което функционира във всички министерства, добави той. То обикновено е 110 процента върху основната работна заплата, а ако се работи с еврофондове, сумата отново се удвоява, каза Дянков. Той посочи, че не е изключение някой държавен служител да е получавал възнаграждение от 5000-6000 лв.

В момента 3 567 лв. е възнаграждението на министър-председателя, обяви Дянков. Според него хората с по-големи отговорности трябва да имат по-високо заплащане от своите подчинени. Затова реформите ще целят по-голяма прозрачност и справедлива йерархия в заплащането.

Младите хора трябва да имат, според него, възможност за бързо израстване в държавната администрация.

Влизането в ЕRM2

Влизането в ЕRM 2 и еврозоната е основната външнополитическа цел на страната, припомни още Дянков.

Задължителни промени в образованието и здравеопазването

Темата висше образование също е сред основните задачи на правителството, обяви вицепремиерът. В развитите системи висшето образование е фокусирано около студентите, те са питани какво искат, в България не е така, системата не обслужва студентите, посочи той. Трябва да се постигне ефектът парите да следват студента, а също и да се установи кои университети са с по-добри резултати и да има рейтинги за висшите учебни заведения, смята Дянков.

Огромната част от науката е свързана с университетите, а в България науката и образованието са разделени, заяви Дянков. Най-добрите умове в науката, вместо да обучават новите най-добри умове, стоят настрана, добави той.

Реформите в държавната собственост в дружествата, в здравеопазването и в приходните администрации Дянков също посочи като приоритети. Голяма част от държавните дружества не са си плащали дивидентите на държавата за предишните две - три години, отбеляза вицепремиерът.

Дянков определи като успешни реформите в НАП и агенция "Митници", като отбеляза, че е постигната оптимална структура на двете агенции.

Екология

Дянков подреди сред десетте приоритета и екологията и каза, че целта е до няколко години на България да се гледа като на дестинация, постигнала успехи в тази област.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?