Дянков разпореди проверки в цигарените фабрики, казината и игралните зали

Тече проверка в цигарените фабрики у нас, обяви в четвъртък в Пловдив вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Проверката е назначена след като бяха открити огромно количество контрабандни цигари на пристанището във Варна при опит да бъдат регистрирани като внос.

Въпреки съмненията, че цигарите са произведени извън страната, е установено, че те са българско производство, обясни Дянков.

Производителите на цигари постоянно се оплакват от сивия сектор, а се оказва, че някои от тях всъщност са част от тази схема, коментира министърът. Той добави, че на всички пунктовете на сухопътните ни граници работят скенери, още осем ще бъдат инсталирани през следващия месец и на морските, речни и вътрешни граници в страната.

Дянков каза още, че преди два дни е разпоредил на директора на митниците Вальо Танов да започне проверка на всички данъчни складове, където има цигари. Проверки ще се извършат и на всички производители, като по думите на вицепремиера така ще стане ясно има ли и какво е участието на производителите в тази схема.

При откриване на нарушения Симеон Дянков се ангажира да бъдат налагани и сериозни глоби, като не изключва възможността някои марки цигари да излязат за известно време от пазара. Проверките ще продължат около 20 дни.

Дянков подчерта, че такива се правят за първи път в страната и никой проверяващ орган досега не е влизал в данъчните складове на производителите на тютюневи изделия.

Министър Дянков съобщи още, че са започнати внезапни проверки в 40 игрални домове и казина в България и те трябва да приключат до утре. По думите му в две трети от случаите са открити нередности, като едно от тях е даването на кредити. Според финансовия министър тази дейност е незаконна, тъй като това е в правомощията на банките и финансовите институции.

Споделяне

Още от Бизнес