Дянков с шест месеца срок да вземе данъците от незаконното митничарско село

Дянков с шест месеца срок да вземе данъците от незаконното митничарско село

Шестмесечен срок за събиране на данъците от незаконното митничарско село край язовир Ивайловград, които междувременно трябва да бъдат съборени, даде премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Симеон Дянков по време на правителственото заседание в сряда. От изявлението му в публикуваната стенограма на разговора не става ясно на какво законно основание може да се обложат нередовните постройки.

В същото време областният управител на Хасково Румен Данев изнесе резултатите от назначена от него проверка в т.нар Весело село, за което периодично се е съобщавало, че има богати вили на митничари с малки заплати от Свиленград, но институциите досега не са обръщали внимание на информациите.

Пред министрите си Борисов изразява възмущение от предаване по БНТ, чиито участници били против акцията на данъчните по въздуха, разкриваща незаконните палати, построени, по думите на премиера, с откраднати от “болшинството българи пари“.

"Какво лошо, че хората са видели? На Маями бийч няма такива вили, в Сен Тропе няма такива вили. Да, много остро ще бъде всичко насочено срещу нас, но точната дума е да не ви пука. Това е правилното. Дянков има шест месеца, дотогава да се приберат данъците от всички тези и да видим колко е тотала (дословно казано от премиера - бел. ред.) от летенето с хеликоптера. Похарчили сме няколко хиляди лева, да видим колко данъци ще съберем. И съответно какви процедури по незаконното строителство ще тръгнат дотогава. Всичко незаконно, така както е по закон да се спази стриктно", приключва темата Борисов.

Проверката в района, разпоредена от областния управител, разкри, че обитателите на веселото село дари си вдигнали незнайно как три трафопоста за снабдяване с ток, два от които са в заливната зона на язовира, собствена помпена станция и водопровод, прокаран до къщата на шефа на свиленградската митница Стефан Марашев.

Парадоксът е, че не се знае кой е поръчал монтирането на трафопостовете и кой ги е узаконил. Според областния управител трите електросъоръжения са сложени в края на 1990-ти години. Той смята, че компанията ЕВН, която снабдява с ток Югоизточна България, трябва да отговори на тези въпроси.

Миналата седмица от ЕВН коментираха пред Mediapool, че след приватизацията на мрежата в региона в началото на 2005 г. са наследили от държавния собственик на електроразпределителните дружества партидите на абонатите от селището и не са правили проверки за тяхната законност.

Помпената станция на незаконното селище имала общ водомер, как останалите вили и къщи се снабдяват с вода, тепърва ще се изяснява. Чака се отговорът и от местното ВиК за законността на водоснабдяването.

Служителите на ДНСК са издали 119 констативни акта в селото, което е изникнало на мястото на село Ставри Димитрово. От тях 36 са за жилищни сгради със забрана за ползване. Останалите са за барбекюта, навеси, огради, сервизни постройки и т.н. Те първи ще бъдат съборени, след като изтече 14-дневният срок за възражение. След това ще бъдат издадени и заповеди за срутване на 36-те вили.

Според областния управител законните постройки във Веселото село са само осем.

Проверката е установила също, че в землищата на съседните на Ставри Димитрово села Малки Воден и Бориславци на брега на язовира са разположени 11 бараки и фургони, без каквито и да било разрешителни, които ще бъдат премахнати.

Опит за узаконяване на имотите като ваканционно селище

Проверките са установили още, че все пак е имало опит вилното селище да бъде узаконено. Според областния управител това станало през 2000 година със заповед на тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев.

"Заповедта е от няколко реда. Еди кой си създава на брега на яз. Ивайловград ваканционно селище Арда", обясни Данев.

С тази заповед се възлагало на община Любимец да заснеме терена на село Ставри Димитрово и да го вкара в кадастъра. Това било направено. Всеки имот, дори и незаконните, фигурирал в тази карта под даден номер.

Кадастралната карта била изпратена в министерството, но не получила одобрение.

Пред Mediapool Чачев не скри изненадата си от твърденията на Румен Данев. Той обясни, че не е в правомощията на министър на регионалното развитие да нарежда създаването на ваканционно селище и самият той не е подписвал подобна заповед.

Чачев каза още, че по времето, когато е бил министър, проблемът с незаконното строителство е бил наследен още от времето на социализма, когато с различни партийни постановления първо е било разрешено на хората да купуват парцели "за самозадоволяване" без право на строеж, после се разрешавало издигане само на леки постройки, след това - на масивни къщи до 40 квадрата застроена площ, което вече осеяло картата на България с масивни вили на няколко етажа.

"По наше време все още нямаше такова строителство, каквото избуя към 2002-2005 година", каза още бившият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България