Дянков се извини, бил лошо разбран, че Костов дал тласък на източването на ДДС

Симеон Дянков по време на парламентарния контрол. Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков отправи извинение от парламентарната трибуна към лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

По време на парламентарния контрол в петък Костов зададе въпрос към Дянков за мерките на министерството срещу схеми за източване на ДДС. След отговора на министъра, според когото най-много са веригите за източване на ДДС в зърнопроизводството и загубите там са около 350 млн. лв., Иван Костов зададе допълнителен въпрос:

"Говорите за ДДС вериги, които лишават бюджета от огромни средства. Споменавате моето име, свързано с престъпни схеми за ДДС измами. Как ще неутрализирате създадените от мен предпоставки за ощетяване? Казвам го с доза сарказъм”.

Въпросът бе по повод интервю на Дянков отпреди месец, в което вицепремиерът обвини Костов, че по време на правителството му (1997-2001 г.) са били създадени предпоставки за източване на ДДС.

“Оценявам какво е направило вашето правителство за България. Преди вас комунистите, в момента вече социалисти, доведоха два пъти държавата до фалит. Ако не беше вашето правителство, вероятно щяхме да сме в много по-лошо състояние”, каза Дянков.

Това не се стори достатъчно на Костов, който отново зададе въпроси си и заяви, че подобни обвинения не правят чест на вицепремиера.

Дянков се оправда, че очевидно не е бил добре разбран в интервюто.

"По време на вашето правителство са се случили много положителни неща, за да се закрепи и подобри финансовото състояние на страната. Но това, което коментирах в интервюто, е, че в началото на 2001 г. е имало идея по някакъв начин да се направят дистанционни връзки заради течове с ДДС при горивата. Извинявам се, ако съм бил разбран неправилно”, поднесе извинението си министърът.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?