Дянков се опасява от скорошна нова глобална криза

Пред австрийски медии бившият български вицепремиер хвали Юнкер и критикува ЕС

Симеон Дянков

Бившият български финансов министър Симеон Дянков смята, че избухването на нова глобална криза през следващите години е много вероятно. Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок приръст на населението. Но в момента населението на Китай се свива“, заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung, цитирано от Инвестор.бг.

Ако кризата се завърне и в Европа, то, според Дянков, Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. "Все пак това бе обсъдено вече през 2009/10. Но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както почти винаги“, пояснява Дянков пред друг австрийски вестник Kurier.

Дянков бе в австрийската столица, където представи своята нова книга "Inside the Euro Crisis". В момента бившият български вицепремиер и финансов министър е ректор на висшето Руско икономическо училище със седалище Москва и е член на Надзорния съвет на втората по големина руска банка Внешторгбанк (ВТБ).

Финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му, цитирани от австрийските медии, срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. "Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата“, казва той.

Всичко това е оскъпило спасителните решения. "При всяка криза са необходими бързи решения, в противен случай те ще се оскъпят. Без забавяне пакетът от помощи за Гърция би бил максимум една трета от отпуснатите пари. Португалия трябваше да бъде спасена само защото Саркози и Меркел обявиха през октомври 2010 г., че и частните кредитори ще трябва да участват в разходите за спасяване. Това беше напълно непрофесионално и обърка пазарите. Така и Испания за първи път попадна под обстрела“, казва Дянков.

По думите му Европа е изпитвала липса на лидери, които да могат да вземат решения. Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги не бе поел през юли 2012 г. нещата в свои ръце, положението вероятно би се влошило още повече, смята Дянков. "Става дума за политически въпроси като спасителните пакети или използването на пари от данъци за други страни. Това можеше да се изясни само от Екофин (Съвета на финансовите министри на ЕС), а не от ЕЦБ."

Дянков очаква номинираният за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде активен президент. "Той беше един от малкото централни, действащи личности. Юнкер бе полезен не само като ръководител на групата на еврозоната, но също така и в контекста на много неформални дискусии и държавни посещения“, пояснява финансистът.

Той очаква Юнкер да е силен президент въпреки британската съпротива. "Желанието му за по-силно сплотяване на Европа е правилно, въпреки че не съм напълно съгласен с него за скоростта и степента на интеграция. Той е личност с опит и не се притеснява от конфронтациите“, казва още Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?