Дянков се разграничи от данъчните облекчения за хазарта

Дянков се разграничи от данъчните облекчения за хазарта

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков защити в петък в парламента основните принципи, залегнали в проектопромените в Закона за хазарта, които стреснаха със записаните предложенията за намаление на неотдавна вдигнатия данък върху игрите. Министърът не одобри данъчното намаление, но не се ангажира с изтегляне на промените, а обясни, че те подлежат на широко обществено обсъждане, дотогава, докато той "не застане 100% зад тях".

Проектът се появи на страницата на Министерството на финансите през януари тази година, след като дни по-рано - от 1 януари - данъкът върху всички хазартни игри бе изравнен на 15%. Това предизвика недоволството на големите в игралния бранш, изразено публично от съсобственика в "Еврофутбол" и едър бизнесмен Васил Божков.

В проекта се предлага промяна на принципа на облагане с корпоративен данък на тото и лотоигрите и числовите залагания, което реално намалява самия данък върху тях. Мотивите са, че така се дава възможност на бранша да остане жизнеспособен, защото осигурява работа на над 50 хиляди души. Всеобщото подозрение обаче бе, че лобито в хазартния бизнес е успяло да прокара облекчението.

След като се вдигна шумът, Дянков побърза да обясни, че не знае за данъчното предложение, въпреки че проектозаконът не може да се появи на интернет-страницата на министерството без неговото одобрение. От създалата се ситуация единствен пострада председателят на Комисията по хазарта Димитър Терзиев, който бе принуден да си подаде оставката, след като стана ясно, че експерти на комисията са автори на данъчното облекчение. Часове след оставката Дянков назначи на мястото му юриста Калоян Кръстев, който се оказа, че е негов съученик от Ловешката езикова гимназия.

В отговор на питането на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов за проектозакона, Дянков обясни в петък, че промените предвиждат по-строга регулация на бранша, изкарването му от жилищните кооперации, ограничаване на незаконните игри и достъпа на непълнолетни, налагане на рамки на залаганията по интернет.

Министърът каза от трибуната, че промените в закона се готвят от години, но призна, че някои от тях очевидно са написани в последния месец, когато поради лични роблеми след инцидента със сина му, той е бил твърде зает и е допуснал те да минат без санкцията му. За което поемам цялата отговорност, каза Дянков.

Според министъра в проектозакона имало заложени три положителни принципа, които той приветствал. Първият е регулация на игрите по интернет. Този пазар изобщо не е регулиран и ние искаме да направим една от най-строгите регулации в Европа, подобна на белгийската, обясни министърът, като пред журналисти по-късно уточни, че груби сметки сочели 200-300 млн. евро годишно загуби за бюджета от залаганията по мрежата.

Втората е премахване на така наречените "казина", както масово се наричат залите с игрални автомати, от първите етажи на жилищните кооперации в градовете. Това ще стане с повишаването на финансовите изисквания към организаторите на игрите и към помещенията, където се разполагат игралните съоръжения. "Казината" ще се концентрират на места, до които младежите нямат достъп, заяви министърът.

Третият принцип в промените към закона целят да се защитят интересите на българските производители на игрални автомати, обясни Дянков.

За назначението на Калоян Кръстев начело на регулаторния орган в хазарта Дянков обясни, че той е бил избран от него заради качествата му на юрист и познаването на проблематиката, а не поради факта, че е завършил същата гимназия като него.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес