Дянков сериозно обмисля да пусне облигации на външните пазари

Дянков сериозно обмисля да пусне облигации на външните пазари

България обмисля да пусне на международните пазари облигации за около 1 млрд. евро, съобщи в интервю за телевизия "Ройтерс" финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Правителството има вариант да емитира нов външен дълг до 1 милиард евро и през 2010 г., ако фискалното
състояние на страната се влоши допълнително, но вероятността това да стане е много малка, подчерта министърът.

"2011 година ще е по-подходяща за емитирането на дълг, особено на еврооблигации", добави той. "Но средствата ще бъдат използвани за конкретни цели, а не за подкрепа на бюджета."

Съобщението за евентуалните намерения на правителството за емитиране на дълг идва на фона на влошения финансов имидж на страната на международните пазари. То пък би довело до по-неблагоприятни параметри за емитиране на български държавни облигации. Влошаването на имиджа пък бе прието като следствие от изказаното миналата седмица в Люксембург съмнение на еврокомисаря за икономическата и финансовата политика Оли Рен в надеждността на българските статистически данни.

В понеделник в Страсбург на дебатите за новите разширени правомощия на Евростат в Европейския парламент Оли Рен повтори аргументите си по адрес на България от миналата седмица.

"Притесненията ни са свързани с два аспекта на бюджетната прогноза на България", посочи Рен. "Първо, ЕК беше информирана със закъснение за значителната ревизия в бюджетната прогноза за 2010 г. Второ, нямаме информация защо България е ревизирала бюджета си за тази година от балансиран до дефицит от 3.8%", без да е настъпила макроикономическа промяна", каза еврокомисарят.

Рен припомни също, че мисията на Евростат наесен в София няма да се занимае с бюджетните прогнози за тази година, а с причините за корекцията в бюджетния дефицит за 2009 г. Той бе посочен като 3.9% от БВП пред Брюксел през март, след като в края на миналата година размерът му бе посочен за 1.9%. Причината за чувствителната разлика бе хвърлена на методиката на пресмятане.

Оли Рен не отговори на въпроса на депутата от "Атака" Димитър Стоянов защо е посочил България като първата страна, в която ще се проверява как работи националната статистика.

Ако правомощията на Евростат бъдат увеличени, което се очаква да стане в пленарната зала на Европарламента след два дни, службата ще има право да извършва не само методологическа проверка, но и одит на националните бюджетни сметки.

В рамките на заседанието българският евродепутат от левицата Илияна Йотова поиска Европейската комисия да предвиди механизми, изключващи предварителни оценки за една или друга държава член, които могат да навредят на нейния финансов имидж, преди да бъдат извършени проверките и финансовия одит на Евростат.

"Комисарят Оли Рен посочи България за пример като страна, в която Евростат ще изпрати първата проверка с новите си одитни функции поради съмнения в достоверността на данните, които е подало българското правителство за бюджетния дефицит и дълга. Само за броени дни в резултат на това изявление позициите на България на световните пазари рязко се влошиха", аргументира се Йотова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?