Дянков ще погасява външния дълг с еврооблигации

Според финансиста, ако се откажем от АЕЦ "Белене", няма да плащаме неустойки

Дянков ще погасява външния дълг с еврооблигации

Финансовият министър Симеон Дянков вече подготвя сделка с еврооблигации за погасяване на част от външния дълг на държавата. Това стана ясно от думите му в четвъртък пред БНТ.

В началото на следващата година страната ни трябва да изплати близо 2 млрд. лв. по дълга си. Вече повече от месец финансовият министър лансира различни възможности за намирането на източници за погасяването на дълга. Според него най-правилно е една част от парите да дойде от приватизация на ненужни държавни активи, друга да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа със срок до три години, а трета - със средносрочни пет- или седемгодишни еврооблигации.

Досега като основен източник на средства за погасяването на дължимото се сочеше Сребърният фонд. Министърът обаче обясни, че ще се съобрази с критиките на финансовите и политически среди и още днес ще предложи в Националния съвет за тристранно сътрудничество до края на 2012 г. само до 30% от активите на фонда да бъдат вложени в държавни ценни книжа. 

Дянков, който заяви, че е бил скептичен към инвестирането в еврооблигации за изплащане на дълга заради досегашния лош опит на държавата, обясни, че след успокояването на ситуацията в Гърция еврооблигациите вече са изгоден вариант.

Според министъра най-изгодно за държавата ще е подобна сделка да бъде извършена до юли, ако правителството му даде мандат за това. Това е много бърза, много лесна сделка, която може да се реализира в рамките на три-четири седмици.

За “Белене”, кадруването и промените в кабинета

Дянков беше категоричен, че България няма да плаща неустойки, ако се откаже от АЕЦ "Белене", защото формално проектът се крепи на междуправителствено споразумение между България и Русия, а не с договор.

В смисъла на кадровите промени в Министерския съвет, финансовият министър заяви, че е било крайно време здравеопазването да се управлява от мениджър, а не от лекар.

Вицепремиерът отхвърли обвиненията на бившия финансов министър Стефан Константинов, който изрази недоволство от кадруването му.

“Поисках му оставката, но тя щеше да дойде така или иначе, в момента, в който той се обърна против собствения си колектив и започна да ги набеждава, че не е знаел за порблемите в сферата”, обясни министърът на финансите.

Въпреки, че назначената партийка Десислава Атанасова, според Дянков, е най-подходяща за поста здравен министър, от думите на Дянков стана ясно, че управляващите пазят Менда Стоянова за следващ мандат като претендент за здравното министерство.

Министърът отхвърли възможността председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ да оглави здравната каса с думите:"Не, Менда Стоянова я пазим за втори мандат". Той обясни още, че ще работи активно, за да има второ правителство на ГЕРБ. "Ако ми се предложи, може би ще вляза в него", каза още Дянков.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?