Дянков ще преподава в Харвард

Бившият финансов министър Симеон Дянков ще чете лекции в едно от най-авторитетните в света висши училища за лидери - Harvard Kennedy School, съобщи dnevnik.bg.

Училището уточнява на сайта си, че той ще чете лекции по политика (public policy) и ще има статут на т.нар. adjunct lecturer , т.е. преподавател, който гостува за определен курс. Дянков ще помага за дипломните работи на някои студенти и ще участва в няколко различни курса.

Представянето му е под формата на интервю, в което той споделя, че се вписва в традицията на HKS да привлича бивши лидери, които споделят опита си със студентите.

Дянков описва, че до неговия кабинет ще бъде този на Лукас Пападимос, бившият премиер на Гърция, успешно извел страната от най-тежкия момент на кризата, както и че се познава с няколко от изследователите и преподавателите в училището - предимно специалисти по развиващи се икономики.

Бившият вицепремиер казва, че изследователския му опит е в сферата на регулацията на продуктовите и трудовите пазари, публичните и корпоративните финанси - от корпоративното преструктуриране в Източна Европа до корпоративните финанси в Източна Азия и обществените финанси и данъчни политики.

Най-новата ми сфера на работа е корупцията, в която работя заедно с профорите Рема Хана и Сандра Секейра от HKS, казва още Дянков. По думите му в момента се е съсредоточил върху писането на книга Inside the Euro Crisis, описваща различните опити за разрешаване на кризата в Европа.

Дянков ще чете лекции в курса "Политики на развитие". "Ще бъде забавно, мога да използвам опита си и от работата ми в Световната банка и от мандата ми в българското правителствво, както и от изследванията, които съм правил през последните 15 години."

Той обяснява, че значително е обновил тематиката, за да включи и изследвания върху робята на политическите лидери за реформите и промяната, значението на медиите в лобирането за промяна, както и любимата му тема за регулаторната реформа.

Запитан как работата в училището може да помогне да се решат някои от най-големите проблеми в политиката в света, бившият финансов министър отговаря, че най-важното е човек да има познания как се управлява и да бъдеш ефективен в една публична администрация. "Но има и тактическа страна - как да представяш идеите си за реформи, с кого да си партнираш вътре и извън правителството, как да се бориш с частните интереси, какво да очакваш от международните финансови институции, как ефективно да работиш с медиите."

Според него много помага и анализирането на успели и на провалили се реформи, зада се помогне на реформаторите да избягват падането в едни и същи капани. "Мислех си, че съм доста опитен след почти 15 години консултиране на реформи докато бях в Световната банка, но няколко пъти падах в капани, докато опитвах да реформирам здравеопазването в България, например."

Споделяне

Още от България