Дянков склони на само още 65 млн. лв. за болниците

Дянков склони на само още 65 млн. лв. за болниците

Министерството на финансите ще отпусне само 65 млн. лева за болниците до края на годината, а не исканите от лекарите 200 млн. лева. Това стана ясно в сряда след среща на съсловната организация и синдикатите с финансовия министър Симеон Дянков.

Министърът заяви след срещата, че допълнителните средства ще позволят средномесечно на болниците да се плащат около 80 млн. лева. За целта щели да се направят съкращения в други бюджети, но по думите му нe била нужна актуализация на бюджета, тъй като “парите ги имало“. Този средномесечен разход обаче пак остава под равнищата от миналата година, когато се е плащало по около 90 млн. лева, и не отговаря на обещанието на премиера Бойко Борисов, дадено на лекарите.

От БЛС обявиха, че ако искането им за нужните 200 млн. лева не бъде изпълнено на извънредния събор на организацията на 17 септември, ще се вземе решение за протести.

Преговорите със съсловните организации щели да продължат, като се обсъдят задълженията на болниците, как ще те се разплащат и каква ще е схемата за това.

По-рано през деня от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) отчетоха, че плащанията за болнична помощ са се увеличили с 60% през последните пет години. Това сочат данните от анализ на институцията. През 2006 г. касата е заплащала за болнична помощ средномесечно по 62 млн. лв., а през 2009 г. разходът е достигнал 96 млн. лв. Най-голямо е увеличението на средствата (с 21 процента) през 2009 г., спрямо 2008 г.

Според НЗОК основната причина за неконтролируемото повишаване на разходите за болнична помощ е приемът на пациенти в болница, чието лечение може да се извършва като извънболнична помощ. Друг основен проблем са повторните хоспитализации, посочват от касата.

За една година 300 000 пациенти са лежали в болница повече от един път, като само при три на сто е имало медицинска целесъобразност. Във всички останали случаи ставало въпрос за прием в болница с цел "усвояване на финансов ресурс". Друга причина за повишаване на разходите било селективното договаряне и стремеж на болниците да работят и отчитат скъпоструващи клинични пътеки.

През 2006 г. НЗОК е заплатила за 1 300 226 хоспитализации, а през 2009 г. те са били 1 769 594. Установената тенденция за нарастване се запазва и през 2010 г., като според направени разчети очакваният им брой до края на годината ще достигне 2 080 000. Това се отразява и в отчетите на болниците към НЗОК. През 2010 година средномесечните средства, заявени от болниците, надхвърлят 101 млн. лв., докато през 2006 г. са били 62 млн. лв., през 2007 г. - над 73 млн. лв., през 2008 г. - 79.5 млн. лв., а през 2009 г. - малко над 96 млн. лв.

От касата заявяват, че на базата на тези данни е предприета стъпки за контролиране на разходите за болнична помощ чрез въвеждането на делегирани бюджети за болниците. Целта била да се ограничат ненужни хоспитализации, които генерират разходи в болничния сектор. При делегираните бюджети обаче не се отчита кои хоспитализации са били нужни и кои не, а се плаща точно определена сума на болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България