Дянков сложи свой съученик за шеф на Комисията по хазарта

Дянков сложи свой съученик за шеф на Комисията по хазарта

Ден след като прие оставката на председателя на Комисията по хазарта Димитър Терзиев, финансовият министър Симеон Дянков вече назначи нов председател. Това е юристът, работил в системата на застраховането, Калоян Кръстев.

Кръстев е връстник и съвипускник на Дянков от Езиковата гимназия в Ловеч.

Терзиев бе принуден да напусне, след като гръмна скандал с проект за промени в Закона за хазарта, в който тихомълком бе заложено намаляване на данъка върху хазартните игри, вдигнат от началото на годината. Оказа се, че "поправката" е дело на регулаторния орган, макар Терзиев да отричаше.

Според справката за новия началник на органа за контрол и регулация на хазартния бранш, той е роден през 1970 г. в Плевен. Семеен е с едно дете. През последните три години е работил в правния отдел на застрахователната компания "АйЕнДжи" (ING). Преди това е заемал подобни длъжности в застрахователна компания "Български имоти" АД ("Виена иншуранс груп"), Държавния застрахователен надзор, Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта и Агенцията за приватизация.

Когато преди месец инициира смяна на ръководството на Българската фондова борса, финансовият министър подготвяше друг свой съученик за представител на държавата в борсата и неин шеф. Това бе Петко Шишков, бивш главен редактор на вестник "Капитал" и ръководител на фирми от кръга "Капитал". В последния момент Шишков се отказа по лични причини, като представителят на държавата остана Людмила Елкова. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес