Дянков възкреси старата идея за данъчна полиция

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков възкреси старата идея за създаване на данъчна полиция и изрази становище, че ще е добре тя да заработи още от началото на следващата година.

"Поискал съм от ръководството на Националната агенция за приходите до края на тази седмица да подготви проект за промени в самата агенция и в законодателството във връзка със създаването на данъчната полиция", съобщи в понеделник пред журналисти във Велико Търново Дянков. Същата идея той е развил и миналата седмица на национално съвещание на данъчните служители.

"Аз искам тези законови промени да влязат в Народното събрание през юни и данъчната полиция да е факт от 1 януари 2013 година", каза още финансовия министър, според когото само България от цяла Европа си нямала такава специализирана структура.

Дянков очаква създаването на данъчната полиция да има същия положителен ефект, какъвто вече постигало въведеното дознание в митниците. Той съобщи, че от началото на годината досега в Агенцията "Митници" имало 230 производства, като повече от половината били приключили с издадени актове за нарушения и вече имало платени глоби.

Според министъра при старата процедура производствата са продължавали три-четири години, докато сега тя била в рамките на три месеца.

"Същия ефект очаквам и в Националната агенция за приходите, главно по темата за данъчните измами - така наречените ДДС-вериги, които вече 20 години са проблем в България", обясни Дянков. Той допълни, че в тази посока вече имало някои положителни резултати, но иска много по-сериозно да се работи, а това ще е трудно без данъчна полиция.

Идеята за данъчна полиция броди сред финансовото ни министерство поне от десет години. В правителството на Симеон Сакскобругготски финансовият министър Милен Велчев посочи сходни аргументи на изложените от Дянков за създаване на данъчна полиция. След него и в правителството на тройната коалиция имаше привърженик на такава структура. Това бе зам.-финансовият министър Георги Кадиев.

При всяко лансиране на тази идея съпротивата от страна на МВР се усилваше. Основният контрааргумент на силовото ведомство е, че има икономическа полиция, която разполага с достатъчно правомощия и капацитет за разследване на и данъчни престъпления. Скритият мотив винаги е бил, че такава евентуална структура ще е на подчинение на финансовия министър, което намалява влиянието на вътрешния в такава сфера като икономическата.

По тази причина, когато бе създадено финансовото разузнаване, имаше сериозен насрещен отпор от страна на МВР. Напрежението постихна, когато финансовото разузнаване влезе в структурите на ДАНС.

В момента тече увлечение по роенето на специализирани полицейски структури към различни ведомства. Неотдавна земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че може да се създаде зоополиция, която най-малкото ще се занимава с бездомните кучета.

Напоследък малко позатихна идеята за екополиция, която да гони кой хвърля фасове по улиците. След дълга борба обаче митниците си върнаха дознателския апарат. А своя полиция си има и Столичната община.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес