Дянков: Вместо магистрали, да строим тротоари

Все едно нямаме социален министър, смята икономистът от Вашингтон

Симеон Дянков

Бившият финансов министър Симеон Дянков разви нестандартна идея в интервю за БНР в понеделник – големите обществени поръчки у нас да станат малки, за да се подпомогне малкият бизнес.

Раздробяването на големите търгове би било най-подходящо за градското строителство. Целта е по проектите да работят малки фирми, които ползват повече работна ръка – например вместо магистрали да се строят тротоари, посочи Дянков.

Друга много важна мярка според бившия министър от кабинета "Борисов 1" е да се работи за силна социална политика, което по думите му в момента не се случва. "Не познавам министърката (Деница Сачева, б. р.), но все едно, че я няма", посочи икономистът, който живее във Вашингтон.

По думите му предстоят много тежки в социален план есен и зима и още отсега правителството трябва да се готви за тях, като взема превантивно социални мерки. Дянков подкрепи извънредното финансиране на детски градини, добавките от по 50 лв. за пенсионерите, като каза, че трябват и още подобни социални мерки, които обаче да са фокусирани към най-нуждаещите се социални групи и сектори.

"Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори", категоричен е бившият финансов министър. "Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре", добави той. "Ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много, много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви", предупреди Симеон Дянков.

Според бившия министър много важно е да се работи за защитата на работните места, но схемата 60/40 засега не е достатъчно ефективна, защото за пет медеца по нея са разходвани около 60 млн. лв. при прогнозен бюджет около 1 млрд. лв. Липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица, подчерта още Симеон Дянков.

Сега, по думите му, е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика.

"Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат", посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност на министрите. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния, например, днес е приела пакет с регионални мерки.

Като антикризисна мярка бившият финансов министър предлага вдигане на минималния праг за регистрация по закона за ДДС. В момента прагът е 50 000 лв. Дянков обаче смята, че той може да се повиши на 75 000 лв. или на 100 000 лв., за да се помогне на малкия бизнес да върти оборот. Това по думите му помага на всички малки фирми.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че "общо взето излизат лоши новини", а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и "с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили". По думите на Дянков положителни новини като влизането на страната в чакалнята на еврозоната дори не се появяват в международната преса заради непрекъснаните скандали, които държавата изпраща като негативни сигнали навън.

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. "И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата", посочи бившият министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?