Дясна популистка партия става най-голяма сила в парламента на Швейцария

Народната партия ще стане най-голямата сила в парламента на Швейцария, показват предварителните резултати от общите избори в страната. Крайнодясната формация е събрала близо 27% от електоралните гласове.

Според Би Би Си победата за Народната партия(SVP) не е случайна. Тя е резултат от най-яростната ксенофобска и антиевропейска кампания, каквато Швейцария е имала някога.

Сега партията поиска още едно място в седемчленното федерално правителство. Ако това искане бъде реализирано, коалицията управлявала страната в продължение на 44 години, най-вероятно ще се разпадне.

Увеличаването на броя на местата за Народната партия става за сметка на другите консервативни партии.

Дясната популистка партия, която във френскоезична Швейцария се нарича Демократичен съюз на центъра, печели нови 12 места в 200-местния Националния съвет и вече ще разполага с 56 депутатски места.

Старата система на консенсусна политика, известна като "магическата формула", беше въведена през 1959 г., разделяйки властта между четири партии. Тази формула сега е застрашена.

Митът за политически стабилната Швейцария вероятно се отива. Резултатът от изборите е прелюдия към по-голяма политическа нестабилност, която вероятно ще доведе до изчезване на другия мит - за специалния статус, с който се радва Швейцария от Втората световна война насам, твърдят анализатори.

Партията водеше яростна кампания срещу чужденците, в която търсещите убежище бяха представени като престъпници и наркодилъри. Тя обаче, по всичко личи, намери повече поддръжници, отколкото противници.

Съгласно прогнозните резултати Социалдемократическата партия ще има 52 депутатски места, с едно повече от досегашния състав на Националния съвет.

Големите губещи в изборите са Радикално-демократическата партия, която ще има 35 депутати, т.е. с 8 по-малко, и Демократическо-християнската партия, която също губи 8 места и ще разполага с 62.

Окончателните резултати от парламентарните избори в Швейцария ще станат известни утре сутринта.

SVP печели гласове във всички кантони, като получава от 1 -8 % повече, заяви анализаторът Глоде Лонгчамп пред Swiss TV.

Партията, която беше най-малката сред управляващите в коалицията, сега става най-голяма.

Тя е против членството в ЕС; против имиграцията; беше обвинена в расизъм, след като обяви, че наркопазарът се контролира от "албанци и черни африканци", предаде Би Би Си.

Партийният лидер Кристоф Блохер ще заеме второто място, полагащо се на партията, в 7 - членния кабинет.

"Фактът, че швейцарците изразиха толкова голямо доверие в партията, означава, че те искат промяна в политиката", каза Блохер.

Преди силната икономика на Швейцария сега е изправена пред трудности. Безработицата нараства, а социалните помощи са намалени.

Изборната кампания обаче беше доминирана от кампанията срещу чужденците, наложена от SVP, което засенчи проблемите, свързани с икономиката.

Кампанията на партията, включително и плакати, изобразяващи търсещите убежище като престъпници, беше остро разкритикувана от анти- расистките групи.

Според депутатката от дясноцентристката Либерална партия Барбара Полла, много възрастни хора са останали с впечатлението, че се прави много повече за подпомагане на имигрантите, отколкото за пенсионерите.

"Трябва да се направи много повече, за да бъдат убедени хората, че присъствието на чужденци е нещо позитивно, особено за икономиката", каза тя.

Агенцията по бежанците на ООН заяви, че пропагандата на CVP е съдържала едни от най-крайните антибежански лозунги, използвани в Европа.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?