Дясната опозиция настоя за ремонт на кабинета и отказ от фиксиране на цените

Дясната опозиция настоя за ремонт на кабинета и отказ от фиксиране на цените

Синята коалиция подложи във вторник на остра критика последните действия на правителството. От ДСБ определиха като "неизбежни" персоналните промени в правителството, а депутатите от СДС предупредиха, че ще сезират Европейската комисия, ако управляващите не се отрекат от политиката си на контрол върху цените.

"В последните седмици констатираме провал на управлението на ГЕРБ в правосъдието и вътрешния ред, провал в създаването на среда за развитие на малките и средните предприятия, провал в управлението на големите структурни определящи предприятия", заяви заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев след заседанието на националното партийно ръководство.

В партията са на мнение, че има нужда от смяна на вътрешния министър Цветан Цветанов, както и на целия икономически екип на кабинета - министрите на икономиката, земеделието, транспорта и финансите.

"Отговорност на министър-председателя е да направи персонални промени и след тях да осигури промяна в политиката", обясни Кънев и допълни, че от партията не вярват премиерът да предприеме "неизбежните" промени.

"Провалът и некомпетентността на правителството да реформират и оздравят финансово ключовите инфраструктурни държавни предприятия БДЖ, НЕК и Булгаргаз застрашава националната сигурност. Възраждат се практиките от времето на кабинета на Жан Виденов за приватизация на печалбите и национализация на загубите, известни още като "източване на входа и на изхода", коментираха от ДСБ.

В официалната позиция на партията се казва, че така се осигуряват икономически облаги на монополни структури на вътрешния пазар и на износители на енергоемка продукция.

"Довеждането на БДЖ, НЕК и Булгаргаз на ръба на фалита ще влоши кредитния рейтинг на страната и усилията от тригодишната политика на "затягане на коланите"", заявяват още от ДСБ.

Дясната партията констатира, че предложението на премиера Бойко Борисов до "Сименс" за замяна на дълг срещу собственост е илюстрация на безсилието и некомпетентността на премиера.

В същото време депутатите от СДС призоваха правителството да спре политиката на контролиране на цените. Това се посочва в позицията им, разпространена във вторник.

Народните представители, които са част от парламентарната група на Синята коалиция, посочват, че дават десетдневен срок на правителството да спре "тази безумна политика на контролиране на цените, която убива малкия бизнес".

"В противен случай ще сезираме Европейската комисия за нарушаване на основни правила на Европейския съюз и създаване на нелоялна конкуренция", се посочва в позицията и се припомня, че една от причините за провала на комунизма са фиксираните цени.

"От миналата седмица ГЕРБ потвърдиха убеждението, че връщат комунизма в България със замразяването на цените на храните за три месеца в големите хранителни вериги", продължават депутатите. Те подканят главния идеолог на замразяването - земеделският министър Мирослав Найденов - да отиде в Северна Корея да види една провалена комунистическа система.

Народните представители на СДС призовават още министрите Симеон Дянков и Делян Добрев да отрекат публично тази политика и приканват Мирослав Найденов да даде пример за западна демокрация, която въвежда подобни комунистически прийоми.

"Нека и министър-председателят Бойко Борисов да попита на днешната си среща с премиера на Великобритания Дейвид Камерън защо там няма фиксирани цени", добавя в блога си бившият председател на СДС Мартин Димитров, като цитира позицията на колегите си.

"Нормални цени се защитават с конкуренция, а не със затвърждаване на монополи и картели", посочват парламентаристите от дясната партия. Според тях държавата вместо да защити малките и средни предприятия, които са подложени на "икономически мор", се намесва в ценообразуването и създава кръгове от монополни структури.

Фиксираните цени винаги водят до по-високи цени, отбелязват още депутатите и припомнят, че след миналогодишното замразяване на цените на горивата, те са се повишили след "размразяването", въпреки по-евтиния петрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България