Дясната опозиция обеща на синдикатите да настоява за по-високи пенсии и заплати

В дебатите по бюджет 2004 ОДС ще настоява за увеличаване на заплатите и пенсиите. Това обеща лидерът на дясната опозиция Надежда Михайлова на среща с председателите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев.

Дебатът по бюджета за догодина ще бъде една от най-сериозните политически атаки на ОДС, се закани Михайлова.

При първото обсъждане на проектобюджет 2004 на съвместно заседание на бюджетната и икономическата парламентарни комисии вчера, основните критики на депутатите от СДС бяха свързани с увеличаване на разходната част на бюджета и на преразпределителната роля на държавата. На това заседание колегите им от БСП акцентираха върху планираното скромно увеличение на заплати и пенсии и липсата на данъчни облекчения за доходите.

Днес Михайлова заяви пред синдикатите, че според ОДС предлаганото увеличение на заплати и пенсии за 2004 г. е крайно недостатъчно. Тя обеща на Христов и Тренчев дясната опозиция да защити в пленарната зала ваучерната система за работниците, както и запазване на обезщетенията за болнични в размер от 80 % от брутната заплата. Лидерът на СДС посочи, че дясната опозиция предлага вдигане на необлагаемия минимален доход от 120 лева.

По думите на Надежда Михайлова, проектобюджетът за догодина показва липса на политическа философия на управляващите, на яснота накъде върви страната и пълно неотчитане и загърбване на интересите на хората, особено на работещите в бюджетната сфера.

НДСВ дойде на власт, обещавайки всичко на всички и сега хората се чувства излъгани, посочи Михайлова. Според нея управляващите си играят с цифри, зад които не стои реално подобряване на живота на хората.

Тя заяви още, че ОДС ще защити необходимостта от социален диалог.

Като бюджет, който съхранява мизерията, определи правителствения проект за 2004 г. лидерът на КНСБ Желязко Христов. По думите му, в него липсва политика за общинското здравеопазване, както и за доходите на пенсионерите. Втора година правителството ни предлага срамни цифри за увеличение на бюджетните заплати, каза Христов.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пък прогнозира избухването на тежки скандали в различни сфери. Коментирайки политическата ситуация, Тренчев заяви, че управляващото мнозинство можело да изненада българското общество с вътрешен саморазпад в близките месеци, предвид резултатите от изборите и напрежението в управляващата коалиция.

Споделяне

Още от България