Дясната ръка на Надежда стана шеф в Гергьовден

Петър Стоянович - доскорошната дясна ръка на лидера на СДС Надежда Михайлова - стана политически секретар на движение Гергьовден. Четвъртата национална конференция на движението избра за негов председател Любен Дилов - син, който е най- популярната фигура в Гергьовден, на мястото на Станимир Зашев.

Петър Стоянович беше международен секретар на СДС, заместник - председател на СДС - София и шеф на предизборния щаб на първоначалния кандидат - кмет на партията Пламен Орешарски. Той подаде оставка от заеманите постове, след като Надежда Михайлова оттегли кандидатурата на Орешарски заради "нерегламентирана среща" с хазартния бос Васил Божков, шеф на бизнес - клуб "Възраждане".

Името на Стоянович се свързва с бившия шеф на Столичния общински съвет Антоан Николов, чийто интереси на местните избори бяха представлявани от коалицията "Гергьовден - БЗНС - НС- ДП", която издигна Дилов -син на кандидат - кмет на София. На пресконференцията след загубата си на първия тур Надежда Михайлова обяви, че СДС сключва споразумение с партиите от "Баба, дядо и внуче" за управлението на София, която Дилов нарече "икономическа коалиция". В интервю за пресата Дилов определи Петър Стоянович и доскорошния лидер на младежкото СДС Мирослав Боршош "архитекти на коалицията" със СДС.

Освен за политически секретар Стоянович е избран и за член на новия Изпълнителен съвет на Гергьовден. Старият съвет е подал колективна оставка, обясни Дилов - син на пресконференция в неделя.

Дилов -син заяви, че оценката на партията за изборите "е добра, около четири" . Според него партията се е представила много добре в Шумен, Нова Загора и Гълъбово. Той допълни, че резултатите на местните избори в тези градове са предопределили преизбирането на преподавателя в Шуменския университет Юрий Проданов за член на ИК на партията, както и избора на новите членове на ИК- Илиян Петков, адвокат от Нова Загора и на строителния инженер Валентин Колев от Гълъбово.

Според Любен Дилов -син в Бургас и Пловдив партията не се е представила добре.

На вчерашната конференция е приета политическа декларация, в която са залегнали основните приоритети в предизборната програма на партията за парламентарните избори, съобщи още Дилов-син.

В текста на декларацията се предлага да бъде започната дискусия, която да е свързана с възможностите за приемане на закон за достойнството на държавния глава. Дилов-син уточни, че проектозаконът предвижда уреждане на статута на президентите на България след изтичане на техния мандат. Според проекта за закон се предвижда "ясно описание и позициониране на бившия монарх и представителите на царското семейство, на тяхната собственост и задължения".

Дилов коментира, че избирането му за председател на партията е в момент, когато в нея трябва да бъдат заявени лични отговорности. Според него избирането му за лидер е било " съвсем естествено да се случи " и е подчинено на логиката на участието му в местните избори, предаде БТА.

Новоизбраният политически секретар на партията Петър Стоянович заяви, че в този момент не се присъединил към друга сила в дясното политическо пространство. Той допълни, че винаги е работил за обединение на дясното политическо пространство и ще продължи да работи в тази посока.

Според Любен Дилов-син Движение "Гергьовден " в бъдеще ще бъде "модератор на разговорите в дясно".

Споделяне

Още от България