Дясноцентристката опозиционна коалиция печели мнозинство в Словакия

Дясноцентристката опозиционна коалиция печели мнозинство в Словакия

Дясноцентристката коалиция от опозиционни партии спечели мнозинството от гласовете на проведените в събота парламентарните избори в Словакия, но никоя от тях не получи повече от партията на премиера левичар Роберт Фицо, който заяви, че ще се опита да състави правителство, предаде Ройтерс.

При преброени почти изцяло гласове партията "Смер" на Фицо получава 35,1  на сто от гласовете и 63 места в 150-местния парламент.

"Това е резултат, който ни дава правото да получим от президента мандат за съставяне на кабинет", заяви Фицо. "Готови сме за това. Трудно е да се предвиди какво следва оттук нататък", добави той.

Според политически анализатори опозиционните партии вероятно ще изпълнят заканата си да откажат да работят с Фицо и така най-вероятната развръзка е те да направят дясноцентристко правителство.

Фицо отбеляза, че е готов и да остане в опозиция, ако не успее да сформира двупартийно правителство с коалиционния си партньор - Словашката национална партия (СНП) на Ян Слота, която получи 5,1 процента от гласовете, или 9 места в парламента.

Ако Фицо не успее да състави кабинет, това могат да направят четири опозиционни партии - Словашкият демократичен и християнски съюз (СДХС) на бившия премиер Микулаш Дзуринда, заедно със "Свобода и солидарност" (СиС), Християндемократическото движение и Партията на унгарската коалиция. Четирите партии получават общо 78 места.

Партията на бившия авторитарен премиер Владимир Мечиар не успя да премине 5-процентната бариера за влизане в парламента. Това може да се окаже краят на политическата кариера на Мечиар, който доведе Словакия до изолация в началото на 90-те години.

Споделяне

Още от Свят