"Дяволът влиза в човека през джоба". Какво разказа папа Франциск на президента Радев

Румен Радев и папа Франциск, сн. Прессекретариат на държавния глава

Папа Франциск прие президента Румен Радев и българската делегация във Ватикана по повод отбелязването на делото на светите братя Кирил и Методий.

"Папа Франциск отправи най-топло пожелание към целия български народ за здраве, духовен напредък и единение. Нека по-често имаме такива поводи да празнуваме заедно, защото в основата на мира и благоденствието са словото, просвещението и вярата. Ние като българи ще продължаваме да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий", каза Радев.

Той разказа и за какво са си говорили двамата.

"Имаме повече от хилядолетни отношения с Ватикана. Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси. Той живее с тях, взима активно отношение по всички съвременни проблеми. Освен за съвременния бич на държавността – корупцията, каквато има и в църквата, сподели и какво е казала баба му. Баба му е открила за него и българското кисело мляко. Сега разказа, че баба му е казала, че "дяволът влиза в човека през джоба". Папата отправи много смело послание с открито изобличаване на италианската мафия", каза Радев.

По-рано папа Франциск е споделял, че за първи път разбрал за България като ял кисело мляко като дете в Аржентина. 

Държавният глава присъства и на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе", която за първи път в историята бе водена от български архиепископ - митрополит Антоний.

"Преди малко се случи историческо събитие. Ние имаме за първи път служба от български архиепископ в тази базилика "Сан Клементе", където са служили нашите свети братя Кирил и Методий. Трябва да уважаваме тези неща. Това е огромно признание. Виждате, че с подкрепата на папата, с подкрепата на държавния секретар на Светия престол, все повече католическата църква се отваря за наши източно-православни служения", каза Радев.

Радев подари на папата домашен триптих от Тревненската школа от XIX век, върху който е изобразена Света Богородица със светци, пазители на дома. 

"Беше символ и това, което подарих на папата. Изготвено от българския историк Румен Манов, една композиция, която е с много силен заряд на обединяваща символика. В нея има български икони, на които е автор художник от Тревненската школа от XIX век. Има и религиозни символи върху седеф, типично католически, изработени в България. Това също е декорирано от кръстове от празничните одежди на български свещеник от XIX век. Това изключително много се оцени от папата", каза Румен Радев.

Българската делегация е получила достъп и до Ватиканската библиотека.

"Беше ми представен ръкопис на документ, открит през 70-те години на миналия век. В него се споменава за историята на Петър Богдан, но тогава не е известно къде се намира този ръкопис. Той беше открит през 2017 г. в библиотеката на Модена. Това е събитие от огромно значение за нашата история, защото неговото произведение е написано почти 100 години преди "Историята" на Паисий Хилендарски. Петър Богдан издава един труд, който има невероятното значение за нашето осъзнаване като българи", каза Радев.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?