"Дюк Елингтън оркестра" ще свири в София в края на април

"Дюк Елингтън оркестра" ще свири в София в края на април

Световноизвестният "Дюк Елингтън оркестра" ще свири в София на 27 април, съобщиха организаторите от "Арт БГ".

Почитателите на джаза и суинга ще имат възможност да чуят легендарния оркестър от американския "Котън клуб" в зала 1 на НДК. Билетите вече се продават и на цени между 30 и 60 лв.

Съставът от музиканти ще е под ръководството на Пол Мърсър Елингтън - внук на знаменития джаз музикант. В оркестъра участва и Бари Лий Хол, свирил рамо до рамо със самия Дюк Елингтън. Специално за българската публика музикантите са подготвили репертоар от класически пиеси, между които "Caravan", "Take The A-Train", "Satin Doll", "Prelude To A Kiss", "It Don't mean a Thing /If It Ain't Got That Swing/" и много други.

"Дюк Елингтън оркестра" е единствената формация в света, оторизирана да изпълнява музиката на легендарния джазмен. Известен като плодовит композитор, Елингтън създава повече от 2000 композиции. Най-емблематичните между тях ще чуем на живо на 27 април в София, обещават организаторите.

В света на джаза Дюк Елингтън има специално място на смел новатор и експериментатор в жанра, като негова запазена марка са ярките, на места буйни, агресивни мелодии с неочаквано развитие и характерните вълнуващи дисонанси, които бележат цял нов стил в джаз музиката. Основен принцип в творчеството му е

интерпретацията, която освен че улавя конкретния момент, дава възможност за индивидуална изява на всеки от музикантите от оркестъра, според познавачи.

Творчеството на Дюк Елингтън подпомага утвърждаването на джаза в световните академични среди, превърнало се в основна тенденция към края на 20-и век. В този смисъл Елингтън предвещава бъдещето на джаза и с право се смята за една от най-влиятелните фигури в жанра, отбелязват специалистите.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?