Дюни край Слънчев бряг, отбелязани в екокарти, бяха обявени за разчистени диги

Екопроверка откри нарушения, но според туристическото министерство такова няма

Дюни край Слънчев бряг, отбелязани в екокарти, бяха обявени за разчистени диги

Бели пясъчни дюни от плажовете Слънчев бряг-Юг и Слънчев бряг-Централен, които присъстват в специализираните карти на екоминистерството, бяха обявени от Министерството на туризма за разчистени диги, вдигнати за предпазване на заведенията през зимата. Ведомството на Николина Ангелкова съобщи в петък, че няма констатирани нарушения от страна на концесионерите на плажа, които да подлежат на глоби, докато ден по-рано проверка на Регионалната екоинспекция в Бургас установи, че за разрушени 150 кв. м бели дюни.

Разминаванията в информацията дойдоха, след като в петък министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова наредиха спешна проверка за състоянието на двата плажа на Слънчев бряг по медийни публикации.

Ден по-рано очевидци съобщиха за влизането на багер на плажа на Слънчев бряг, който изравнил дюните.

Иван Колев се разхождал по централния плаж в Слънчев бряг, когато видял багер върху дюните. "Просто си влезна и започна да изравнява. То се вижда колко е отрязано, почти метър и половина”, разказа той пред бТВ. Мъжът подава сигнал в община Несебър. Оттам му казали, че в близост до плажа строят бунгала.

Никой от работниците наблизо обаче не е чул, нито е видял багера, а следите му били заличени от машината за заравняване на плажа.

Веднага от Регионалната екоинспекция в Бургас за отишли на проверка и било установено, че са унищожени 150 кв. м пясъчни бели дюни. Тяхното наличие е било установено, след като отишлите на плажа екоексперти са взели координатите на терена и ги наложили със специализираните кадастрални карти, изработени от регионалното министерство. Според тези карти на изравненото място е имало бели дюни, които обаче не са били част от защитената територия.

При обявяването на наредената проверка от Министерството на туризма заявиха, че дюните не са били част и от концесионираната площ на плажа.

Къде е истината

Привечер от ведомството на Ангелкова съобщиха, че не са били констатирани нарушения от страна на концесионера на два морски плажа. На Слънчев бряг – Юг експертите на туристическото ведомство установили, че се извършва заравняване на пясъка и премахване на диги, които през зимата предпазват плажната ивица и заведенията. На централния плаж на курорта било установено, че се прави основно машинно почистване на плажа с допустимите технически средства, което било нормално в процеса на подготовката за сезона на всички стопанисвани плажове.

Няма констатиран добив на пясък от морската дюна, което да подлежи на административна санкция, съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тази част от плажа в защитена територия и тя не е нарушена, допълва се в съобщението на Министерството на туризма.

От ековедомството не излязоха с позиция по наредената в петък проверка, но по информация на Mediapool проверяващите от бургаската екоинспекция са предали на данните от своята проверка от предишния ден с констатираното унищожаване на около 120-150 кв. м бели дюни на база налагане на координатите на "почистените" терени върху кадастралната карта с дюните в този регион. На каква база от туристическото ведомство заявяват, че не става въпрос за заравнени дюни, а за "почистени дииг" не е ясно.

Кои са концесионерите на плажовете

Концесионер на плажа "Слънчев бряг-юг" е "Ирида 71" ООД. Компанията е създадена през 1997 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от близкото обкръжение на шефа на ВИС-2 – Васил Илиев. Малко преди Илиев да бъде убит, в края на 2001 г. "Ирида 71" печели 20-годишната концесия на плажа. В момента компанията е собственост на Кирил Георгиев Спасов и Надя Ставрева Иванова. Тя е съдружник във фирмата "Глобал инкорпорейтид" АД с неуспелия кандидат за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов.

Един от съдружниците през годините в "Ирида-71", който се смята и за човека, който върти бизнеса, е Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. Бързанов е съдружник с Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Бивол" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 г. Свързаната със Стоименов и регистрирана във Великобритания "Стоименов груп лимитид" е собственик на "Венис марина" - фирмата, която изливаше незаконно бетон в резерват "Ропотамо" и държеше услугата "разходка с лодка". "Стоименов груп лимитид" е собственик и на "Ер Ви инвестмънт" ЕООД, която пък си партнира с Христофорос Аманатидис–Таки в несебърската фирма "Интертур", показва Търговският регистър.

Освен на плажа в Слънчев бряг, "Ирида-71" е концесионер и на плаж "Харманите" в Созопол.

Концесионер на плажа "Слънчев бряг-централен" е "Вени-М" ЕООД. Фирмата е създадена през 2001 г. малко преди да бъде пусната концесионната процедура. По това време неин собственик е Венцислав Валентинов Маргаритов от село Върбина, община Мадан. В момента неин собственик е Венцислав Асенов Левов. Според публикация на в."Капитал" фирмата е свързана с бившата групировката СИК.

Приходите на "Вени-М" възлизат на 1.5 млн. лв. за 2015 г., от когато е последният публикуван финансов отчет на дружеството. Разходите му възлизат на 1.3 млн. лв., като близо един милион от тях са за "амортизация" и обезценка на дълготрайни материални активи. Печалбата на компанията е 117 хил. лв.

Споделяне

Още от България