Дж. Пардю призова за намаляване на корупцията и бюрокрацията

Корупцията, бюрокрацията и трудният достъп до кредити са бариерите в икономическото развитие, валидни за цяла България. Това каза днес в Смолян посланикът на САЩ Джеймс Пардю, цитиран от Дарик радио. На работна среща с представители на областната управа, общинската администрация, неправителствени организации и бизнесмени, той даде следната рецепта за насърчаване на икономическото развитие в региона - намаляване на бюрокрацията и корупцията и улесняване на достъпа до капитали за малкия и среден бизнес.

Посланикът уточни, че не е запознат конкретно с размерите на корупцията в Смолянско, но това като цяло е една от бариерите, спъващи бизнеса в страната.

Правителство, което подпомага развитието на малки и средни предприятия в такъв регион, улеснява създаването на работни места. В САЩ над половината от работните места се създават от малки и средни предприятия, каза Джеймс Пардю.

Основна цел на визитата му бе да се запознае с резултатите от проекти в Смолян, финансирани от Американската агенция за международно развитие.

Американските програми за подпомагане са много активни за Смолянска област и сме много доволни, че участваме в икономическото развитие на този красив регион, заяви посланик Пардю.

Разработената областна стратегия за развитие на туризма е създадена със съдействието на LGI (Инициатива "Местно самоуправление"), обясни областният управител Димитър Палагачев. При създаването на стратегията е заимстван опит на програма за развитие на туризма в щата Мейн, а маркетинговото проучване на туризма в Смолянски регион е консултирано от американски експерт, обясниха от Областния съвет по туризъм.

Работим успешно с местните общини и много силно подкрепяме такъв тип децентрализация на властта, в която кметовете всъщност осъществяват желанията на хората. Това заяви Джеймс Пардю, запознавайки се с реализацията на проекта "Чаршия на занаятите".

Първият етап от проекта се финансира от американската програма ПЛЕДЖ, уточни Лидия Арсова, директор на фондация "Родопски ценности".

Чаршията в кв. Устово в Смолян ще представя като съпътстващ туристически продукт традиционните родопски занаяти. В проекта за чаршия са включени 9 павилиона с общо 29 ателиета за медникарство, тъкачество, ретро фотография, изработване на автентични родопски музикални инструменти и др.

Майсторка на родопско везмо подари покривка на Кати Пардю - съпругата на посланик Джеймс Пардю.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?