Дж. Пардю: Върховенството на закона е голям политически въпрос в България

Американският посланик Джеймс Пардю подкрепи декларацията на 14 авторитетни неправителствени организации, които призоваха парламентарно представените политически сили преди изборите да се ангажират с радикална реформа в съдебната система.

"Аз смятам, че въпросите за върховенството на закона, за полицията, за съдилищата, за прокуратурата, са големи политически въпроси в България и една от причините, по които съм правил изявления по тези въпроси, е, че според мен българските граждани не приемат сегашното състояние на нещата", заяви посланик Пардю във вторник в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Във всеки такъв случай, когато политиците биват принуждавани категорично да заявят позицията си по един или друг въпрос, печели демокрацията", добави посланикът.

В декларацията на 14-те граждански организации се посочва, че досегашните шумно афиширани опити за промени в съдебната власт не доведоха до съществен резултат поради липса на политическа воля и поради претенциите на самите представители на съдебната власт "никой да не им се бърка".

Така българското общество трябваше да привикне към злоупотребите с "третата власт", към отсъствието на адекватна система за контрол, към проявите на политическа или институционална пристрастност", се посочва в декларацията, разпространена в понеделник.

14-те организации смятат, че гражданският натиск е единственият обществен ресурс, като се има предвид, че представители на съдебната власт генерират персонален страх у политиците и те са склонни да се отказват от достатъчно радикални позиции.

Политическите партии са призовани да формулипрат своето конкретно виждане за реформата на българското правораздаване и да декларират волята си за постигане на консенсус за структурни и функционални промени в съдебната власт и в досъдебната фаза на наказателното производство, чрез които да се постигне по-голяма независимост от външен натиск, контрол и отчетност в работата на органите на досъдебното производство.

Гражданските организации предлагат на избирателите да не гласуват на следващите избори за политически партии, които нямат собствена визия и не могат да поемат отговорност за реформата на съдебната власт.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?