Джак Стро: Вашингтон и Лондон няма да диктуват бъдещето на Ирак

Британският външен министър Джак Стро заяви, че не е работа на Великобритания и Съединените щати да диктуват бъдещето на Ирак. Тяхната роля, според британския първи дипломат, е да подкрепят, както той се изрази, консенсусът в иракското общество, предаде Би Би Си.

На открилия се днес 33-ти Световен икономически форум (СИФ) в Давос Стро защити решението на ръководената от САЩ коалиция да започне война в Ирак. Не се съмнявам, че ако бяхме стояли безучастни, светът днес щеше да е много по-опасно място, посочи той, цитиран от АФП.

Министърът призова международната общност да окаже подкрепа за възстановяването на Ирак. Той изрази надежда, че генералният секретар на ООН Кофи Анан ще изпълни искането на американски и иракски представители да изпрати екип от експерти в Ирак, които да проучат дали в страната могат да се състоят избори за ново иракско правителство до май, както настояват шиитското мнозинство в страната, или да предложат алтернатива.

Стро посочи още, че американската политика в Ирак трябва да остане отворена за процесите там. Сегашните американски планове за предаване на суверенитета на Ирак предвиждат избори през 2005 година, докато шиитското мнозинство настоява за преки избори до юни.

През тази година по-голямата част от дебатите на форума в Давос ще бъдат посветени на бъдещето на Ирак. Сред поканените за участие са вицепрезидентът на САЩ Ричард Чейни и американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър, който обаче днес е отказал. Около 30 държавни и правителствени ръководители от цял свят са потвърдили участието си в тазгодишното издание на СИФ в Давос.

Споделяне

Още от Свят