Джамал Хашоги пише за нуждата от свободни медии в последната си статия

Турското разследване за изчезването му продължава, не се знае кога Анкара ще обяви резултати от него

Турското раследване продължава, сн. ЕПА/БГНЕС

Вестник "Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги, в която сътрудникът на изданието говори за нуждата от свободни медии в арабския свят, предаде Франс прес.

Според Хашоги, който е постоянно пребиваващ в САЩ, тази свобода остро липсва в арабския свят.

"Уви, това положение вероятно няма да се промени", пише изчезналият на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул журналист в коментарната статия, която е била изпратена на "Вашингтон пост" в деня след изчезването му.

"Едно време журналистите вярваха, че интернет ще освободи информацията от цензурата и контрола над печатните медии. Обаче правителствата, чието съществуване се опира на контрола на информацията, агресивно блокираха интернет. Арабският свят е изправен пред своя версия на Желязната завеса, която е наложена не от външни играчи, а от борещите се за власт национални сили", пише Хашоги.

Критично настроеният към властите на Саудитска Арабия журналист дава за пример близкоизточния съперник на Рияд – Катар.

"Правителството на Катар продължава да подкрепя отразяването на международните новини, за разлика от усилията на съседите му, които се стремят да контролират информацията в полза на стария арабски ред", пише Хашоги за страната, откъдето се излъчва телевизия "Ал Джазира".

"Вестникът забави публикуването на тази коментарна статия, защото се надявахме, че Джамал ще се върне, за да я редактираме заедно с него. Сега обаче трябва да приема, че това няма да стане. Това ще е последният му принос. Тази коментарна статия чудесно изразява неговата ангажираност и страст към свободата в арабския свят. Свобода, за която той изглежда е дал живота си", пише коментаторката на "Вашингтон пост" Карен Атиа в обстановка на засилващи се подозрения, че Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.

Разследването за изчезването на Джамал Хашоги в Турция продължава, но до момент няма информация до къде е стигнало.

Tурски следователи са събрали голямо количество веществени доказателства при обиските в резиденцията на генералния консул и зданието на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Хабертюрк.

Обискът в резиденцията започна вчера в 17 ч. и продължи до 2 ч. през нощта. В полунощ турски криминалисти са започнали обиск в зданието на консулството, който е приключил в 5 ч. сутринта. Първият обиск в консулството бе извършен във вторник. По данни на турски медии експертите са събрали голямо количество веществени доказателства.

Специалистите са използвали ултравиолетови лампи и химически вещества за откриването на следи от ДНК. Следователите са претърсили вътрешността на сградата, покрива ѝ и вътрешния двор. По време на обиските над консулството и резиденцията на консула е кръжал дрон на полицията. Засега не е ясно кога Турция ще съобщи какви са резултатите от разследването, отбелязва ДПА.

Претърсването на консулството и резиденцията на консула бе извършено след посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Анкара. Помпейо обсъди въпроса, свързан с изчезването на Хашоги, с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Мевлют Чавушоглу.

Джамал Кашоги изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където отишъл, за да получи необходимите документи за сключване на брак. Според турските власти журналистът, критично настроен към властта в Рияд, е бил убит. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?