Джамбазки кани Москов и СДС на евроконсервативна сбирка

Джамбазки кани Москов и СДС на евроконсервативна сбирка

Консерватори ще нищят бъдещето на Европа на конференция в събота. Домакин е евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който е поканил не само коалиционните партньори от "Обединени патриоти“ (НФСБ и "Атака“), но и СДС и бившия здравен министър от РБ Петър Москов, който от известно време прави друг консервативен проект.

"Събитието е едно от най-големите в календара на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа и ВМРО. За първи път български евродепутат има честта да стане лице на подобно световно събитие на консервативната общност“, хвалят се от ВМРО, които станаха част от алианса на 22 февруари и се надяват да яхнат консервативната вълна.

Целта на Джамбазки била да покани всички, които имат какво да кажат за бъдещето на Европа с поглед към "традиционализма, християнските ценности и патриотизма“. Затова на конференцията ще говорят вицепремиерът Красимир Каракачанов и министърът на околната среда от квотата на ВМРО Нено Димов. Лектор ще бъде и основателят на близкия до ГЕРБ "Институт за дясна политика" Георги Харизанов, както и представители на платформата "Консерваторъ“ и на Младежкия консервативен клуб.

НФСБ, "Атака“, СДС и бившият здравен министър са само гости. Поканата към тях идва на фона на продължаващата неяснота как ще се явяват ОП на изборите – заедно, в разширен състав, отделно или в нови коалиции. ВМРО и НФСБ ту обявяват, че искат да се явят сами, ту – че искат обща "патриотична листа“. Междувременно двете партии затоплят сериозно отношенията си с Москов и част от СДС. Единствено "Атака“ засега изглежда изолирана. НФСБ дори обявиха, че не искат да се явяват на евроизборите с партията на Волен Сидеров, защото имали сериозни различия по международните теми.

Очаква се в близките дни трите партии от ОП да направят пореден опит да се разберат дали ще участват в изборите заедно.

(Не)обединени "консерватори“

Сближаването на ВМРО с Москов и част от СДС тече от миналата година. По информация на Mediapool между тях са водени разговори за евентуално общо явяване, но до споразумение не се е стигнало. Въпреки това процесите не са прекъснали. През февруари Джамбазки лансира публично друга идея - в обща "патриотична листа" да се включат и други партии. Спомена именно СДС и Москов. ВМРО дори предложи здравният министър да е част от листата на ОП, но това не се хареса на "Атака“. Което не е изненада, защото самият Москов в началото на годината каза, че вижда евентуални партньори в ОП, но без партията на Сидеров.

През последните месеци лидерът на "Атака“ се сближи с евродепутата и лидер на "Презареди БГ“ Николай Бареков, който също като ВМРО е член на АКРЕ. Двамата се заиграха и изглеждаше, че може да се явят заедно на евровота. Бареков дори започна да лобира за влизането на сидеровата партия в консервативния алианс. От началото на годината евродепутатът повтаряше, че ВМРО няма да влезе в алианса. Той защитаваше тезата, че на 22 февруари ще бъде взето решение дали "Атака" ще се присъедини към евроконсерваторите, но това така и не стана.

Изглежда затоплянето на отношенията със Сидеров за Бареков е била опит да се задържи на политическата сцена. Бившият телевизионен водещ дори обяви за "почти готова“ коалицията му с "Атака“, но Сидеров отрече и се дистанцира от евродепутата.

Пред Mediapool депутати от ВМРО и НФСБ обясниха, че все пак е имало разговори между партията на Бареков и "Атака". От това излиза, че Сидеров е целял да си "вдигне цената" пред коалиционните си партньори чрез Бареков.

Бареков обяви събитието на Джамбазки за фалшива новина

Евродепутатът обаче не спира да полага усилия да се закрепи в политиката и да бъде припознат като консерватор и да намери място в нишата, за която се бори и ВМРО. Събитието на Джамбазки стана повод за сравнение тип "кой е по-по-най консерватор“.

"Няколко дни господин Ангел Джамбазки е залял с платена реклама и билбордове медиите и софийските булеварди на някакво негово частно събитие. То се рекламира (очевидно под формата на платени публикации) като някаква “международна конференция на консерваторите под патронажа на А. Джамбазки”. Господинът нахално използва и логото на нашия Алианс - ACRE. Един бегъл поглед на сайта на ACRE ще ви отговори на въпроса фалшива новина ли е това събитие. Разбира се, че е“, написа Бареков във Фейсбук в четвъртък.

Оказва се, че и Бареков организира събитие на евроконсерватрите, което ще е на 22 март и то било "единственото международно събитие на Алианса на Консерваторите и Реформистите в Европа в София“. Бившият телевизионен водещ твърди, че АКРЕ не са давали пари за събитието на Джамбазки, което не представлявало “международно признание” на един обикновен евродепутат, а вътрешно ведомствена сбирка“.

"Нека новопокръстеният консерватор Джамбазки не изпада в ситуацията, за която народът казва “Кога стана циганче, че му почерня дупето”. Има време от ACRE да възлагаме форуми и на по-нови партии. Нека първо докажат, че имат необходимия капацитет, за да ги организират“, пише още Бареков и уточнява, че все пак поканил Джамбазки на "истинския“ конгрес, "за да не изпадне в конфузна международна изолация точно преди изборите“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?