Джамиите в Италия ще проповядват на италиански

Мюсюлмански организации подписаха с правителството пакт срещу насилието и тероризма

Джамиите в Италия ще проповядват на италиански

Представители на мюсюлманите в Италия подписаха с италианското вътрешно министерство пакт, с който се задължават "да отхвърлят всякаква форма на насилие и тероризъм" и да проповядват на италиански в джамиите.

"Това е много важен документ, който засяга настоящето и бъдещето на страната ни чрез междурелигиозния диалог, изхождайки от проста основа: можем да имаме различни вероизповедания, но всички сме италианци", подчерта вътрешният министър Марко Минити.

Една от подписалите пакта мюсюлмански организации - Италианската ислямска конфедерация определи текста като "исторически етап за създаването на италиански ислям".

"Една от основните точки е, че всички подписали се ангажират да отхвърлят всякаква форма на насилие и тероризъм", уточни Минити.

Освен това подписалите документа мюсюлмани се ангажират петъчната молитва в джамиите да се води на италиански или поне да се превежда на този език, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пактът е подписан от "организации, представляващи най-малко 70 процента от италианския ислям", заяви вътрешният министър след церемонията.

По някои оценки в Италия има между 1 и 2 милиона мюсюлмани, повечето от имигрантски произход

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?