Джанет Йелън номинирана за управител на централната банка на САЩ

Джанет Йелън

Президентът Барак Обама ще номинира Джанет Йелън за следващ управител на централната банка на САЩ, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Ако бъде утвърдена, Йелън ще смени на поста Бен Бърнанке, чийто мандат начело на Федералния резерв приключва през януари.

 

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че това решение слага край на необичайно дългия период за търсене на приемник на Бен Бърнанке на един от най-важните за световната икономика постове.

 

Вестникът отбелязва, че 67-годишната Йелън, която сега е заместник-председател на централната банка на САЩ, би била първата жена, начело на Федералния резерв.

 

По думите на сенатор Чарлз Шумър Джанет Йелън ще получи подкрепата и на двете партии в процедурата по утвърждаването ѝ в Сената. Някои сенатори републиканци обаче биха били пречка с мотива, че тя стои на "прекалено меки позиции за паричната политика", пише нюйоркското печатно издание.

 

Номинирането на Йелън на високия пост бе широко очаквано, посочва "Ню Йорк таймс", но припомня, че тя не е била първият избор на президента. Месеци наред се носеха предположения, че Обама ще издигне кандидатурата на своя бивш съветник Лорънс Съмърс.

 

Последният обаче се оттегли като кандидат на 15 септември заради очакваната съпротива на някои демократи в Сената, а към Йелън имаше обвинения, че е раздухвала съпротивата срещу Съмърс, допълва вестникът, цитиран от БТА.

 

Според нюйоркското издание сред най-важните решения, които ще трябва да взема Джанет Йелън като шеф на УФР, е колко бързо да бъде променена експанзионистичната монетарна политика на настоящия председател Бен Бърнанке, чийто мандат изтича на 31 януари. Израсналата в Бруклин, Ню Йорк, Йелън е била преди това управител на Банката на федералния резерв в Сан Франциско, съветник в Белия дом по времето на Бил Клинтън и дългогодишен преподавател в Калифорнийския университетът в Бъркли.

 

"Вашингтон пост" отбелязва, че Йелън е един изтъкнат икономист, съсредоточен върху борбата с безработицата. Досегашната дейност на Йелън сочи, че тя ще използва новите си правомощия начело на главната американска банка, за да продължи възможно най-дълго програмата на банката за стимулиране на растежа. Тя също ще бъде топ регулатор на националната финансова система - област, в която нейните възгледи са по-малко известни, посочва вестникът.

 

Бърнанке, който отказваше да обяви официално, че се оттегля от председателския пост докато не бъде номиниран неговият приемник, е начело на резерва в продължение на осем последователни години.

 

Мандатът му съвпадна с безпрецедентни мерки за спасяване на финансовата система през 2008 г. и също безпрецедентни действия за ускоряване на икономическия растеж през годините оттогава, пише вашингтонското печатно издание.

 

Според него тази усилия ще продължат при ангажимента лихвените проценти по краткосрочните кредити да останат за още няколко години на равнище близо до нулата, както и да се запази програмата на централната банка на САЩ за изкупуване на ценни книжа за 85 милиарда долара месечно, чиято цел е да смъкне допълнително лихвите по ипотечните и другите кредити.

 

Финансови анализатори очакват Йелън да продължи подхода към проблемите, възприет от Бърнанке, но номинацията ѝ съвпада с един нов период в историята на УФР, коментира "Вашингтон пост".

 

При безработица от 7.3 на сто, някои ръководители от резерва, както и икономисти отвън, казват, че в близко бъдеще ще се наложи централната банка на САЩ да започне да оттегля своите извънредни стимули.

 

Това вероятно ще стане по-късно тази година или в началото на следващата, когато Федералният резерв ще започне да съкращава програмата си за купуване на ценни книжа, прогнозира вестникът.

 

"Уолстрийт джърнъл" изброява пет неща, които трябва да се знаят за Джанет Йелън. Първо, като заместник на Бърнанке тя настояваше УФР да използва агресивни действия за укрепване на икономиката; второ, тя отдавна проявява безпокойство от евентуални високи нива на инфлация; трето, тя е добър прогностик; четвърто, финансовата криза я накара да повярва в по-строгите финансови регулации; и пето, тя вярва в прозрачността и пазарите я смятат за "добър комуникатор".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят