Джаз фестът в Банско отново събира известни звезди и изгряващи таланти


"Джайв ейсес"

За феновете на джаз фестивала в Банско едва ли е нужно да се напомня, че и този август им е гарантирана седмица на музикална наслада и забавление. Онези, които досега не са го посещавали,но обичат музиката – при това без да плащат билети - и търсят по-необичайна ваканция, могат да планират дните от 4 до 11 август, когато централният площад в Банско отново ще бъде фестивална сцена. Но тя не е единствената, тъй като по традиция през цялата седмица джаз ще звучи през деня и късно през нощта, от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти.

Програмата е готова отдавна и както сподели основателят на джаз феста д-р Емил Илиев, акцентът тази година е върху джаз музиката и по-малко поп изпълнители.

Първата подгряваща вечер преди официалното откриване е отредена за буги-вуги спектакъл. Д-р Илиев възнамерява да събере на една сцена с два рояла трима от най-добрите в момента в света пианисти в този жанр - германецът Аксел Цвингенбергер (любимец на публиката в Банско), японецът Кейто Сайто (който също се е извявал там) и швейцарката Ла Дива, която идва за пръв път в България. Концертът ще е в големия салон на читалище "Никола Вапцаров" и входът ще бъде с билети, които ще се продават чрез "Ивентим".

Подарили сме два рояла на община Банско, търсим добри танцьори на буги-вуги, обобщи д-р Илиев подготовката за събитието.

Официалното откриване на ХХI международен джаз фест е на 4 август, когато на сцената отново ще излезе Биг бенд Благоевград, но този път вокалистка ще е Петя Буюклиева. Макар и поп певица, тя има в репертоара си много джаз мелодии. След успешен концерт през миналата година в Благоевград с местния биг бенд, Петя Буюклиева заяви, че е развълнувана и въодушевена от предстоящия си дебют в Банско.

Първата вечер ще се изяви и друга любима българска група - "Дърти пърчис" със солистка Амалия. Преди тях е Киара Панкалди (Италия).

Втората вечер открива сръбският Биг бенд на Нишвил фестивал с диригент Владан Караджов и солисти. Това е първото им гостуване в Банско, макар че някои от посетителите на джаз феста тук са отскачали до "сестринския" фест в Ниш, чийто е основател Иван Благоевич, с когото д-р Илиев работи в тесен контакт, за да може публиката и на двете места да се радва на "споделени" певци и музиканти.

Причината е, че джаз фестивалът в Банско е напълно безплатен за посетителите и единственият начин да се плати на гостуващите артисти е да се осигури спонсорство, което в последните години става все по-трудно.

На този фон за публиката е истински късмет, че фестът успява да привлече качествени изпълнители от различни краища на света. Както всеки път, силно застъпено е българското участие – на различни по възраст и стил певци и музиканти.

Така например "Ейсид фолк файв" е състав от българи, които живеят в различни краища на Европа, но събират се тук и представят новите си търсения в областта на етно джаза. Те вече са познати на публиката в Банско от гостуването им преди няколко години.

"Черешката на тортата" е известната певица Рут Колева, която миналата година представи интересен нов проект, а на 11 август ще закрие Банско джаз фест със своя бенд.

И това лято ще има специално участие на млади таланти в лицето на "Индиго кидс" - най-новия проект на Явор Велчев-Яви заедно с Богомил Енчев, Димитър Горчаков, Владислав Мичев и Радослав Славчев-Ривърмен.

Очаква се и сценична изява на едната от дъщерите близначки на джаз звездата Камелия Тодорова - Рейчъл Роу, която вече има кариера като соло певица.

Още една прочута дъщеря ще се изяви на сцената в Банско - Лиса Симон, дъщеря на известната певица и пианистка Нина Симон.

Първа от чуждестранните гости, която ще се качи на сцената в Банско, е италианската звезда Киара Панкалди.

С интерес се очаква изявата на алт саксофониста Дмитрий Баевски, роден в Санкт Петербург, който от 20 години живее в Ню Йорк и е изградели стила си при Бъстър Уилямс, Бени Пауъл, Джо Чембърс, Ейми Лоурънс и пр.

Друг акцент е британската поп джаз формация "Мат Бианко", която преди няколко години гостува в България по повод представянето на албума си "HiFi Bossanova". Мат Бианко е измислен герой, вдъхновен от шпионските филми и комикси, измислен от музикантите като закачка и станал впоследствие име на групата. То напълно изразявало настроението на енергичния латино, поп джаз, който свирели, и по тази причина се наложило и запазило, разказва Марк Райли - един от създателите на бандата. Музиката, която правят, е много характерна, със силно електронно и джаз звучене.

Сред чуждестранните гости са още НАТО джаз комбо от Белгия, Гердбенд - трио от Германия, известният пианист, композитор и аранжор Дейвид Дауър от Великобритания със своето трио, както и руско-швейцарското трио "Етник транс".

Британските шоумени от "Джайв ейсес", любимци на публиката в Банско, отново ще гостуват тук, както и германската група "Джазбоун", които са свирили у нас през годините в различни състави.

Когато става дума за шоу, не може да бъдат пропуснати "Джипси Кингс". Феновете им трябва да са готови да ги посрещнат предпоследната вечер на фестивала.

Пълната програма на предстоящия джаз фестивал в Банско може да видите тук.

Споделяне

Още от Общество