"Банско джаз фест"

Джаз, лято и ваканция в подножието на Пирин

Джаз, лято и ваканция в подножието на Пирин

Комбинацията от джаз, лято и ваканция в подножието на Пирин и тази година ще гарантира приятни емоции на почитателите си, а със сигурност ще привлече и нови. Програмата за юбилейния 15-ти по ред Джаз фест в Банско вече е готова и в четвъртък бе представена от организатора на фестивала д-р Емил Илиев в компанията на певеца Васил Петров и музиканта Михаил Йосифов.

Тази година "Банско джаз фест" ще продължи цели 9 дни и ще бъде открит на 3 август с Йълдъз Ибрахимова и Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Първият концерт ще е в зала, но следващата вечер Йълдъз ще участва и в официалното откриване на феста на площада в Банско заедно с Камелия Тодорова и Васил Петров.

Михаил Йосифов ще се представи с проекта си "РомаНено”, съвместно с група ромски музиканти на Нено Илиев, като обещанието е за "фюжън" между ромска музика и джаз.

Програмата на фестивала е изключително разнообразна. Гостите ще могат да се наслаждават на екзотичния самба джаз на бразилеца Александре Кунха, както и новаторския стил "киндер джаз” на чешката група "Фанфан лалето”.

С интерес се очаква появата на Чампиан Фултън (Ghampian Fulton Trio), определяна от критиките като една от най-талантливите американски джаз-изпълнителки. Тя е имала концерти из целите Съединени американски щати, а през 2011 г. пее в Германия на първото си европейско турне.

На джаз-феста ще свирят тромпетистът и тромбонистът на Тина Търнър, които са част от бенда на американската блус легенда Биг Лени Ексон. Певецът е сред най-значимите представители на чикагския блус.

В програмата има още една американка - Леа Клайн, която ще пее в Банско със своя квинтет.

Ще участват също "Севън кингс” – наследниците на легендарните "Джипси кингс”. В бандата свирят двама от музикантите на "Джипси кингс”, както и няколко от децата им.

Сред звездите на феста ще е Мънго Джери, който пя в Банско миналото лято, вдигна на крака и танци целия площад и, както е изглежда, е доволен от купона, защото възнамерява да дойде и този август.

На тазгодишния фест ще гостуват цели три биг бенда, както и 17 мениджъри на други международни джаз форуми, включително и този в Дубай. Така Банско се превръща в пазар на джаз музика, от който ще могат да се възползват и много български музиканти, включени в програмата, каза д-р Емил Илиев.

Неговото желание е да се даде възможност за изява не само на утвърдени певци и музиканти, но и на млади таланти. Така например в предстоящия фестивал ще участва Кристина Кирова, все още ученичка в софийското музикално училище, която ще се представи заедно с Old Gold Band.

Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България, създаден през 1998 година. Фестът е място за среща на емблематични личности от музикалното ни съвремие. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра.

Концертите са безплатни. Вечер те събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско.

През цялата фестивална седмица джазът не спира - звучи и през деня, и през нощта, когато концертите на площада са приключили, в различни клубове из курортния град.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?