Джеф Безос дарява 200 млн. долара на емблематичен изследователски комплекс

Джеф Безос

Основателят на компании "Амазон" и "Блу ориджин" Джеф Безос ще дари 200 милиона долара на емблематичния научноизследователски, образователен и музеен комплекс "Смитсониън инститюшън", предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Безос.

Седемдесет милиона долара ще бъдат предоставени за обновяване на националния Музей на въздухоплаването и космоса, а останалите 130 милиона - за създаването на нов образователен център, който ще носи името на Безос - най-богатият човек в света.

Център за професионално обучение "Джеф Безос" ще се намира в сърцето на Вашингтон. Той ще предлага програми и дейности, които имат за цел да насърчават учениците да се интересуват от науки и технологии, от инженерство, изкуства и математика.

От създаването си "Смитсониън" са радва както на федерално финансиране, така и на щедростта на далновидни дарители, заяви секретарят на институцията Лони Бънч.

Основана през 1846 г. "Смитсониън инститюшън" управлява музеи, научноизследователски центрове и зоологическа градина. Той се определя като най-големия музеен, образователен и научноизследователски комплекс в света.

"Смитсониън" играе ключова роля за пробуждане на въображението на бъдещите ни строители и мечтатели. Всяко дете се ражда с голям потенциал, а вдъхновението задейства този потенциал. Любовта ми към науката, изобретенията и космоса направиха това за мен и се надявам това дарение да направи същото за други", каза Безос.

Джеф Безос, чието състоянието според сп. "Форбс" възлиза на 212 милиарда долара, отдавна спонсорира "Смитсониън".

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?