Джеф Безос детронира Бил Гейтс като богаташ №1

Джеф Безос детронира Бил Гейтс като богаташ №1

Филантропът и основател на "Майкрософт" Бил Гейтс вече не е най-богатият човек в света.

Лидерството му беше отнето от създателя на "Амазон" Джеф Безос, чието състояние се оценява на 90.6 милиарда долара – с 500 млн. долара повече отколкото на Бил Гейтс.

Промяната идва след рязкото поскъпване на акциите на "Амазон" на борсата, показват данните на индекса на милиардерите, изготвян от "Блумбърг".

Джеф Безос притежава 17% от акциите в платформата за електронна търговия "Амазон". Стойността им се повиши с 1.8%, достигайки до 1071.31 долара на борсите, което доведе до увеличаване на нетното състояние на главния изпълнителен директор с 1.4 млрд. долара.

Повод за поскъпването на акциите е очакваното представяне на доклада за приходите от последното тримесечие на "Амазон", които би трябвало да покажат по-висок от планирания ръст на компанията. Тя направи няколко ключови инвестиции от началото на годината, като закупи американската верига за бързооборотни стоки Whole Foods.

Безос влезе за първи път в класацията на 400-те най-богати американци на "Форбс" през 1998 г. - 12 месеца преди "Амазон" да излезе на борсата. След поскъпването на акциите на компанията в четвъртък богатството на Безос за първи път премина границата от 90 млрд. долара.

Джеф Безос е седмият човек, който оглавява престижната милиардерска класация и третият американец - след Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Основната причина основателят на "Амазон" да се изкачи на върха е огромната щедрост на Бил Гейтс. Той дарява солидна част от богатството си от години. По данни на "Форбс" Гейтс е дарил над 31.1 млрд. долара за благотворителни каузи към края на 2016 г. За сравнение Безос е дарил едва около 100 млн. долара.

Джеф Безос е роден през януари 1964 г. Майка му Джаки е тийнейджърка, наскоро омъжила се за кубинския имигрант Майк Безос, който осиновява Джеф.

Безос учи в Принстън и завършва компютърни науки. След като се дипломира, той отхвърля предложения за работа от престижни компании като Intel и Bell Labs. Вместо това започва свой стартъп проект, наречен Fitel. Когато се отказва от проекта, Безос е на ръба да основе стартъп за доставяне на новини по факс заедно с Холси Майнър - човекът, който по-късно ще основе CNET.

Вместо това създателят на "Амазон" започва работа в хеджфонд - D.E. Shaw, и само след 4 години става негов вицепрезидент. Междувременно посещава курсове по бални танци като част от опитите си да привлече женското внимание. Дали по тази или по друга причина през 1993 г. се жени за Макензи Тютъл, която също работи в D.E. Shaw.

Година по-късно решава да започне свой собствен бизнес с продажба на книги през онлайн платформа - така се ражда "Амазон".

През 1998 г. Джеф Безос прави още една голяма инвестиция - влага 250 хил. долара в "Гугъл", когато компанията излиза на пазара през 2004 г. Днес стойността на акциите му биха се равнявали на 2.2 млрд. долара.

Освен че развива онлайн-бизнеса си, Джеф Безос инвестира и в своя компания за аерокосмически полети - Blue Origin. От 2013 г. той е и собственик на вестник "Вашингтон Пост" (Washington Post).

Наскоро Безос даде знак, че е готов да последва стъпките на Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които също са оглавявали класацията на най-богатите хора в света, като създаде свой фонд за подпомагане на благотворителни каузи.

Безос дори предложи на последователите си в "Туитър" да му предложат идеи в каква посока би могъл да насочи средствата си, така че да послужат за дългосрочно подобряване на общественото развитие.

Споделяне

Още от Бизнес