Заради скандала "Марковска"

Джефри ван Орден предупреди, че ЕК може да намали парите за родното правосъдие

Джефри ван Орден предупреди, че ЕК може да намали парите за родното правосъдие

Европейският съюз може да ореже парите, които дава на България за реформа в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Това стана ясно от думите на бившия докладчик за България в Европейския парламент и британски евродепутат Джефри ван Орден. Пред БНР той обясни, че Брюксел продължава да има лостове, с които да влияе на българските власти и след присъединяването към ЕС. Повод за коментара му дадоха последните събития в страната ни със съмнителния избор на Венета Марковска за конституционен съдия, който стана въпреки предупрежденията на ЕК, че трябва пълна прозрачност и изясняване на сигналите срещу Марковска, както и това дали ЕК има адекватни механизми за реакция.

"Не е вярно, че Европа няма инструменти. В крайна сметка България получава много сериозна подкрепа от ЕС, получава много пари и конкретно за тези области, които попадат в обхвата на мониторинга, за да изпълни посочените там изисквания. Има възможности за преоценка как се харчат парите и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред", заяви Джефри ван Орден пред БНР.

Веднага след избора на Марковска ЕК излезе с позиция, че може да бъде изготвен извънреден доклад за България преди края на следващата година, въпреки че такъв не се предвиждаше. Според бившия докладчик за България, тази реакция на ЕК е начин да изрази загриженост. Той посочи, че е нужно комисията да получи "нужната информация и уверения за това противоречиво назначение".

"Разчитам думите на комисията така: Не е казано, че непременно ще има извънреден доклад, но това може да се случи, ако съмненията по конкретния избор се окажат достатъчно основателни и сериозни", каза ван Орден.

Той не каза директно дали трябва по някакъв начин да се ревизира избора, или да бъде защитен пред ЕК, но българските власти трябвало да намерят начин да отговорят на съмненията.

"За мен основният проблем обаче е, че почти 6 години след присъединяването, в България продължава да няма достатъчно резултати във фундаментални области. Ако се върнем към юлския доклад и изпълнението на заложените по механизма шест показателя, факт е, че беше изразена тревога в редица области. Все още има да се прави много. При това положение много разочароващо е, че такива неща продължават да се случват в една толкова ключова сфера. Това пряко засяга отношението на хората към управлението и администрацията, засяга поведението и доверието на външните инвеститори, съответно влияе много и на икономиката на страната. Абсолютно необходимо за развитието на България е да има по-последователен и по-бърз напредък в съдебната реформа, борбата с корупцията и престъпността", каза още евродепутатът.

Той призна, че все още получава критики за това, че е препоръчал присъединяване на България към ЕС през 2007-а и към момента е разочарован, че страната ни не напредва достатъчно.

Споделяне

Още от България