"Джей Пи Морган" загуби 2 млрд. долара заради "крещяща грешка" в стратегията

Инвестиционната банка "Джей Пи Морган" (J.P. Morgan) призна, че е загубила 2 млрд. долара заради погрешна търговска стратегия, написа "Уолстрийт Джърнъл" в петък.

Стратегията на банката бе определена като "грешна", "сложна", "лошо анализирана, лошо реализирана и лошо контролирана", според думите на ръководителя на банката Джеймс Даймон пред анализатори и инвеститори.

Той нарече допуснатата грешка "крещяща" и обеща да я поправи. Ръководителят на "Джей Пи Морган" уточни, че въпреки финансовите загуби, банката остава стабилна.

Както пише "Уолстрийт Джърнъл", "Джей Пи Морган" е заложила на повишението на цените на редица инструменти във връзка с оживлението на икономиката, обаче е била принудена да калкулира загуби след като през април цените тръгнаха в обратната посока.

Неочакваното признание на ръководителя на институцията може да се отрази на репутацията ѝ. Банката излезе от кризата с най-добрите финансови показатели в сравнение с много от конкурентите си. Тя се гордее със създадената ефективна система за управление на рисковете.

Загубите на "Джей Пи Морган" също така могат да станат един от аргументите в полза на въвеждането в САЩ на законодателни ограничения за рискови операции на банките със собствени средства.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?