Джейлан преговаря със съветник на Симеон за проекта Горна Арда

Турският "Джейлан холдинг" ще остане в проекта за изграждане на каскадата Горна Арда. Това заяви президентът на компанията Махмуд Джейлан, който днес бе засечен да излиза от сградата на Министерския съвет на "Дондуков"1. Пресдиректорът на правителствената информационна служба Цветелина Узунова уточни, че турският бизнесмен е има продължила час и половина среща с Николай Маринов, експерт в политическия кабинет на премиера. До началото на тази година Николай Маринов бе директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции, а след смяната му с Павел Езекиев стана съветник на премиера.

От министерството на енергетиката и енергийните ресурси съобщиха за mediapool.bg, че министър Милко Ковачев няма насрочена среща с Махмуд Джейлан. Същият отговор даде и пресслужбата на министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Преговорите с турската страна за намиране на заместник на "Джейлан холдинг" бяха прекратени през миналата година, заради парламентарните избори в южната ни съседка. Междувременно вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев подаде оставка и бе заменен от Валентин Церовски.

Новият министър заяви, че предпочита проeкта за каскадата Горна Арда да бъде прехвърлен на министерството на енергетиката и енергийните ресурси, но това така и не бе направено. Въпреки че новото правителство в Турция работи от началото на тази година, все още няма никакви официални контакти с него по договореностите за магистрала "Марица" и за каскадата "Горна Арда".

Бившият вицепремиер Паскалев твърдеше, че договореностите между двете страни не предвиждат обвързаност между износа на ток, строителството на каскадата и изграждането на магистралата. Наследникът му Валентин Церовски застъпва точно обратната позиция.

В началото на 2002 г. българското правителство подписа меморандум за разбирателство с италианската компания "Енелпауър", която бе готова да стане главен инвеститор в Горна Арда при доказана икономическа ефективност на проекта

От "Джейлан холдинг" обаче отказаха да продадат участието си в смесеното дружество ХЕК "Горна Арда" на НЕК. От "Енел" бяха категорични, че ще преговарят за участието си в проекта само след осъществяването на подобна сделка. Техните представители дори отказаха да коментират евентуално бъдещо разпределение на акциите, преди турската компания да излезе от дружеството.

"Джейлан холдинг" притежава акции от 1998 г., но проектът не тръгва, поради финансовите затруднения на групировката, която не може да намери пари за строителството.

Споделяне

Още от Бизнес