Джеймс Матис в Киев: Русия се опитва да промени със сила международните граници

Американският министър на отбраната Джеймс Матис и Петро Порошенко, сн: ЕПА/БГНЕС

Американският министър на отбраната Джеймс Матис обвини Русия, че се опитва да преначертае международните граници със сила, съобщиха световните агенции.

На среща в Киев с украинските лидери той заяви, че Вашингтон няма да приеме анексията на Крим от Москва.

Американският министър пристигна в Украйна вчера вечерта от Ирак. Днес той разговаря с украинския президент Петро Порошенко и други украински ръководители, присъства на парада по повод 26-ата годишнина от независимостта на Украйна. Матис е първият министър на отбраната на САЩ, посетил Украйна за последните 10 години.

На среща с Порошенко той каза, че Русия не спазва международните си ангажименти, като например споразуменията от Минск за конфликта в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Матис допълни, че американските санкции, наложени на Русия, ще бъдат в сила, докато Москва започне да спазва минските споразумения.

Министърът обеща, че САЩ ще помогнат на Украйна да изгради и модернизира въоръжените си сили, но не каза нищо конкретно за евентуално предоставяне на смъртоносни оръжия, а само спомена, че страната му разглежда активно този въпрос и че след посещението си в Киемв той ще информира президента Доналд Тръмп за актуалното положение.

Говорейки за сътрудничество в областта на отбраната, министърът припомни, че неотдавна САЩ са одобрили доставката на военна техника за Украйна за 175 милиона долара, в това число специално оборудване.

Порошенко каза, че е разговарял с Матис за военната подкрепа от САЩ за Украйна и изрази задоволство от постигнатия напредък по въпроса за доставяне на американски смъртоносни оръжия. Той допълни, че засега не иска да коментира ситуацията с тези доставки, докато не бъде взето окончателно решение по въпроса.

Порошенко каза, че е била обсъждана и възможността за изпращане в Донбас на въоръжена мисия с мандат на ООН.

Относно ролята на Русия в Донбас Порошенко заяви на общата пресконференция с Матис, че най-малко 3000 руски военни се намират сега в Украйна, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?