Джеймс Пардю: САЩ не диктуват решения на България

САЩ не диктуват решения на българската страна, ние представяме своите становища на България и българските власти вземат своите решения въз основа на един демократичен дебат в страната. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Пардю в предаването "В десетката" по Би Ти Ви по повод решението на правителството и парламента да отговорят положително на американското искане за участие в евентуална война срещу Ирак.

Ние ежедневно провеждаме консултации с българското правителство. То далеч не винаги споделя нашите становища. В този конкретен случай ни се оказва подкрепа, с нас са до тероризма и до Ирак, но уверявам ви, българската страна не върви в крачка, така да се каже, със САЩ по абсолютно всички въпроси, обясни посланик Пардю.

Той не очаква президентът на САЩ Джордж Буш да се откаже от твърдата си позиция спрямо Ирак, независимо от огромния дебат, който се води в Съвета за сигурност. Императивът е разоръжаването на Ирак, не може до безкрай да чакаме това да се случи, каза Джеймс Пардю.

Според него е естествено, че хората във всички страни по света, ако бъдат попитани искат ли война, ще отговорят с "не".

"Отговорът, който може да бъде даден, е свързан със сигурността. Той няма доларово изражение. Знам, някои казват, че нещо трябва да се изтъргува срещу друго, но ние не гледаме на въпроса в неговото финансово изражение, що се отнася до сигурността, и според мен така трябва да гледа и България на него. Ако бъдем принудени да употребим сила и ако България участва в тези усилия, тя ще бъде част от една силна коалиция в името на сигурността на региона и на самата България", изтъкна американският посланик в София.

По повод основната критика, отправяна от Багдад, че Америка се стреми да сложи ръка на иракския петрол, посланикът изтъкна: "Става въпрос за сигурността, не става въпрос за петрол. В САЩ има множество източници за доставка на петрол, ние не се нуждаем от този петрол. Знам, че се повдигат такива твърдения, но аз и за секунда не мога да допусна, че дебатът, който се води в САЩ, е за петрол".

Той повтори, че проблемът не е в личността на Саддам Хюсеин, а в неговия режим и структурата, която поддържа тези въоръжения и не желае да сътрудничи ефективно на инспекторите за тяхното намиране и унищожаване.

"Не инспекторите са отговорни да намерят тази игла в купа сено. Режимът в Ирак е отговорен да им покаже къде се намират тези обекти. И както каза държавният секретар Колин Пауъл, там разполагат с повече от 8500 литра антракс. По собственото си признание Саддам Хюсеин разполага с хиляди и хиляди такива дози, които могат да бъдат приложени по най-различни начини с унищожителни последици в САЩ, в Европа или навсякъде другаде по света. Това са изключително опасни оръжия, които той признава, че притежава, но, от друга страна, отказва да ни предаде. И никой от нас не може да се чувства в безопасност, докато не ги открием", посочи Пардю.

Той обясни, че в Ирак се експериментира с аерозоли за разпръскването на бойни отровни вещества от безпилотни самолети.

По думите му проблемът е далеч по-голям от един-единствен човек. "Ако самият Саддам Хюсеин бъде отстранен, а режимът просъществува, ръководен от неговите синове или някои други, проблемът би останал на дневен ред. Надявам се да има просто, лесно решение, но сега засега сме длъжни да се готвим за далече по-сложен подход към положението и ако се наложи да се използва сила, вероятно тя ще бъде по-широкомащабна", обясни Джеймс Пардю.

Той посочи, че именно събитията от 11 септември 2001 г. са променили рязко настроенията в САЩ спрямо терористични режими.

"САЩ си дадоха сметка, че са уязвими от нападения от страна на безмилостни хора, които са готови да блъснат един самолет в небостъргач и да пожертват хиляди. Ако се стигне до оръжия за масово поразяване още повече, какво би станало? Президентът Буш и неговата администрация следователно определиха, че не бихме могли да допуснем Саддам Хюсеин, който е достатъчно безскрупулен, да използва тези оръжия или да даде някому другиго да ги използва. Ние не можем да допуснем това. Смятаме обаче, че въпросът е не само за сигурността на САЩ, става въпрос за сигурността на региона, в т. ч. на България, а и на целия свят", каза Джеймс Пардю.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?