Джеймс Уорлик: Не ме сменят предсрочно, става дума за стандартна процедура

Когато му сервират салата, посланикът на САЩ вече чака и ракия

Сн. БГНЕС

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик опроверга информациите, че е отзован предсрочно от България преди края на мандата си и заяви, че смяната му влиза в стандартна процедура, въпреки че все още не е изтекъл тригодишният му мандат.

 

"Това е един стандартен процес за назначаване на следващия посланик. Ако ме отзоваваха, щях още утре да съм на самолета", каза Уорлик пред Нова телевизия в четвъртък.

 

Президентът Барак Обама вече предложи официално Марси Райс за посланик на САЩ в България на мястото на Уорлик.

 

"Аз нямам насрочена дата, когато ще си тръгна, нито пък са ме отзовали преждевременно за нещо, което съм направил. Процесът за назначаване на нов американски посланик е дълъг. Ние поискахме агреман преди няколко месеца и съответно Белият дом също оповести миналата седмица вече официално името, и сега вече предстои процес на утвърждаване на тази номинация в нашия Сенат, но не е ясно колко време ще отнеме това", посочи Уорлик.

 

Той каза още, че мандатът на американския посланик е "плюс - минус няколко месеца три
години", и коментира, че тръгването му от България не бива да се свързва с мораториума върху шистовия газ.

 

Посланикът каза, че не са намесва по никакъв начин във вътрешните работи на България и смята, че се справя добре с работата си.

 

Уорлик коментира още, че ще участва в гей парада в София на 30 юни.

"Да, ще участвам в парада и се надявам много други хора да се присъединят към мен било то, ако са гей или с различна ориентация, или не, всички хора заслужават уважение и да живеят
достойно. Българската страна се слави с това, че е изключително толерантна и много различни представители на различни общности, било то етнически, или други, са намерили своето място тук, в България. Същото се отнася и за хората с различна ориентация. Тази общност също заслужава да се отнасят с нея с достойнство и уважение, и те са изключително важна част от българското общество", посочи Уорлик.

Той коментира още, че много обича България и, ако някой в САЩ го помоли да опише страната с няколко думи, ще каже "България е едно скрито бижу".

 

Уорлик посочи още, че харесва киселото мляко и виното, а вече е придобил вкус и към ракията.

"Сега, когато някой ми сервира салатата, винаги очаквам и ракия", каза Уорлик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?