Джеймс Уорлик: Приветстваме силния стремеж към реформи

През изминалата година българското правителство направи важни реформи за утвърждаване на върховенството на закона, както е отбелязано в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на вътрешния ред и правосъдието. Това посочва посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, цитиран в разпространено от дипломатическата мисия съобщение за медиите.

Приветстваме силния стремеж към реформи, който България показва в периода от миналогодишния доклад на Комисията, публикуван  през юли 2009 г., до днес. Това включва промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които са жизненоважни за борбата с организираната престъпност и корупцията, отбелязва Уорлик.

Той посочва, че докладът също така отбелязва  голямото значение на по-нататъшния напредък  в реформата на съдебната система за по-голяма ефективност, отговорност и последователност в правораздаването. Правителството на САЩ горещо подкрепя инициативите на България да се заеме с тези въпроси, както и усилията ѝ да укрепи върховенството на закона и да повиши отговорността на магистратите.

Ние се ангажираме да работим с българското правителство за осъществяването на тези цели, така че хората в България да имат справедлива съдебна система, посочва американският посланик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?