mediapool.bg Ти си това, което четеш

Джеймс Уорлик се разплака, напускайки България

Дипломатът отново похвали премиера Борисов и го обяви за свой "вечен" приятел
13:05 | 14 септември 2012 | 130 коментара

Джеймс Уорлик напусна България в петък със сълзи и с признанието, че "много обича" страната, която винаги ще има място в сърцето му.

Посланикът на САЩ в България даде кратка, но много емоционална пресконференция на летище София.

"Много ще ми липсва вашата страна. Аз наистина най-искрено много обичам България, тя има специално място в моето сърце. Периодът, който прекарах тук като посланик, беше незабравимо преживяване на мен. Този момент наистина е най-трудният за мен. Много неща си бях набелязал да кажа днес, но усещам, че няма да мога да направя това", каза Уорлик на тръгване пред журналисти.

Той не можа да сдържи сълзите си и прегърна преводачката, която през целия му мандат беше до него в публичните му изяви.

Уорлик съобщи, че след няколко седмици се очаква да пристигне новият посланик на САЩ в България Марси Райс. Той каза, че я познава от 20 години и мнението му за нея е, че е "изключителен професионалист, много добър човек и ще продължи делото по развитието и укрепването на отношенията между двете страни".

Уорлик заминава за Вашингтон, където ще започне работа като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар. Съпругата му Мери бе посланик на САЩ в Сърбия. Днес тя също напусна Белград.

В отговор на въпрос Джеймс Уорлик каза, че много се гордее с работата, която е вършил в България.

"Винаги съм говорил пред българските граждани открито и от сърце, имало е моменти, когато това, което съм казвал, е карало някои хора да се чувстват неудобно, но винаги съм бил искрен в това, което съм казвал", каза Уорлик.

Уорлик отказа да коментира грамите на американското посолство в България за миналото на премиера Бойко Борисов, които изтекоха през "Уикилийкс".

"Изключително много уважавам премиера Бойко Борисов, считам го за добър приятел и това ще продължи да е така, дори когато той няма да заема поста", каза Уорлик.

В интервю за в. "Труд", излязло също в петък, Уорлик сравни Борисов с президентите на САЩ Роналд Рейгън и Бил Клинтън

"Борисов наистина има уникална способност да комуникира. Усеща се дори от хора, за които българският не е роден език. Външно наистина изглежда като безкомпромисно ченге, но вътрешно съм убеден, че е много искрен и прям човек. Има обаяние, което му помага да се асоциира с обикновените българи. Такава уникална за политиците черта бе присъща на Роналд Рейгън и на Бил Клинтън, например. Те много лесно влизаха в контакт с обикновените американци. Хората обичат да виждат лидерите си в такава светлина. Моля ви, не приемайте това като политическа кампания в полза на премиера ви", каза Уорлик.

Новият посланик Марси Райс е работила върху отношенията на САЩ с Русия, включително споразуменията за неразпространение на ядрените оръжия, конфликта в Грузия и трансатлантическата политика на САЩ към Европейския съюз.

Още от България