Джеймс Уорлик ще работи в ОССЕ по конфликта в Нагорни Карабах

Бившият американски посланик в България Джеймс Уорлик е назначен за нов представител на САЩ в Минската група на ОССЕ, която се занимава с урегулирането на конфликта в Нагорни Карабах. Той ще бъде съпредседател на групата, обяви държавният секретар Джон Кери.

Джеймс Уорлик притежава голям опит по проблемите на Европа и Евразия, се казва в изявлението на държавния секретар.

 

"Посланик Уорлик притежава мъдрост и опит, който ще помогне на страните да постигнат мир", посочи Кери, цитиран от БГНЕС.

 

Той уточни, че американският дипломат ще поеме своя пост през септември. САЩ ще продължат да оказват подкрепа на Армения и Азербайджан за мирното разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, каза Джон Кери.

 

Доскоро Джеймс Уорлик беше заместник на специалния представител на САЩ за Афганистан и Пакистан, ръководеше американската делегация на преговорите за изработването на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Кабул. От 2009 до 2012 той беше посланик в България. От 2005 до 2006 е работил на отговорни длъжности в Бюрото за Европа и Евразия в централния апарат на Държавния департамент. Преди това е бил генерален консул в Москва.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?