Джеки Чан с почетен Оскар след пет десетилетия в киното и 200 филма

Джеки Чан с почетен Оскар след пет десетилетия в киното и 200 филма

Когато Джеки Чан видял Оскара на Силвестър Сталоун преди 23 години в дома му, това бил моментът, в който решил, че и той иска един. В събота на официална церемония китайският актьор и звезда на бойните изкуства най-сетне получи своята златна статуетка като отличие за десетилетията работа в киното, предаде Ройютерс.

"След 56 години в киноиндустрията, правейки над 200 филма, след толкова много травми – най-накрая", каза 62-годишният Чан със статуетката в ръка по време на гала-вечерята.

Актьорът си спомни как, гледайки церемониите по раздаването на Оскарите със своите родители, баща му винаги го питал защо и той няма най-високото холивудско отличие, въпреки че е участвал в толкова много филми.

Чан отдаде почит на родния си Хонг Конг, който го е накарал да се чувства горд, че е китаец, и благодари на феновете си, казвайки, че те са причината "да продължа да правя филми, скачайки през прозорци, раздавайки ритници и удари, чупейки костите си"

Звездата бе представен от своя партньор от "Час пик" Крис Тъкър, актрисата Мишел Йео и Том Ханкс, който го нарече "Джеки Чантастик Чан".

Ханк посочи, че е изключително поласкан от оценяването на работата на Чан, тъй като майсторството в бойните филми и екшън комедиите често се пропуска при раздаването на различните кинонагради

Китайският актьор е известен с блокбастърите "Час пик", "Шанхайски рицари" и други филми за бойни изкуства. Наскоро той зае второто място след Дуейн "Скалата" Джонсън в годишната класация на сп. "Форбс" за най-високоплатени актьори в света.

По време на церемонията почетни Оскари получиха и ветераните в Холивуд Фредерик Уайзман (документалист), Ан Коутс (монтажист) и Лин Столмастър (кастинг режисьор). Академията огласи лауреатите на наградата през септември, отбелязвайки, че те са легенди и истински пионери в професиите си.

90-годишната Коутс е печелила най-престижното отличие в света на киното за монтажа на лентата "Лорънс Арабски". Британската монтажистка е работила с режисьори като Сидни Лъмет и Ричард Атънбъро.

88-годишншят Лин Столмастър работи в киното от 50-те години на миналия век и е бил кастинг режисьор на продукции като "Абсолвентът", "Цигулар на покрива", "Харолд и Мод" и "Тутси".

Фредерик Уайзман пък режисира документални филми от 1967 г.

Споделяне

Още от Общество