"Дженъръл Мотърс" обяви банкрут

"Дженъръл Мотърс" обяви банкрут

"Дженеръл мотърс" (GM), най-големят производител на автомобили за последните 77 години, обяви несъстоятелност, съобщиха агенциите в понеделник. Компанията се е обърнала към Южния федерален съд в окръг Ню Йорк с иск за защита от кредиторите по чл. 11 от Федералния кодекс за банкрутите.

Това е най-голямото сътресение на индустриална компания в историята на САЩ. Несъстоятелност започват да обявяват едно по едно подразделенията на компанията. Това вече направиха "Шевролет" (Chevrolet-Saturn of Harlem Inc) и "Крайслер" (Chrysler LLC). От 2004 г. досега загубите на GM са за 88 млрд. долара.

Закъсалата фирма трябваше да покаже жизнеспособен план за възстановяване в замяна на правителствено финансиране най-късно до 1 юни.

Американското финансово министерство съобщи, че най-малко 54% от акционерите са се съгласили да продадат поне 10% от дела си на държавата.

Според ББС, се очаква Барак Обама да съобщи, че автомобилният гигант ще получи 30 млрд. долара финансиране. Досега компанията е получила 20 млрд. държавна помощ.

В замяна на финансирането държавата получава 60-процентов дял в нова, по-малка компания, в която "Дженеръл мотърс" ще се трансформира след 90 дни. Канадското правителство ще получи 12% в замяна на 9.5 млрд. долара.

Преструктурирането ще промени драстично автомобилостроителя, в който ще бъдат закрити 20 хил. работни места. Единайсет завода ще бъдат затворени, а дейността на три ще бъде временно прекратена.

На практика преструктурирането ще се състои в разделянето на GM на две дружества - "старо" и "ново". В първото ще влязат подразделенията със загуби и заводите за закриване. В новото ще бъдат събрани жизнеспособните активи, включително и най-ценните за компанията марки - "Шевролет" и "Кадилак".

GM е с "почетното" второ място в историята на американските фалити

В изготвен от списание "Форчън" (Fortune) рейтинг на най-големите банкрути в историята на САЩ на първо място се откроява инвестиционната банка "Лемън Брадърс" (Lehman Brothers), която банкрутира в средата на септември миналата година. Под нейно управление бяха активи за 691 млрд. долара. Рейтингът бе изготвен от списанието във връзка с очакваното всеки момент обявяване в несъстоятелност на автомобилния гигант "Дженеръл Мотърс" (GM).

Банкрутът на GM заема четвърто място в рейтинга. Компанията разполага с активи за 91 млрд. долара. Между инвестиционната банка, фалитът на която рязко изостри световната криза, и GM бяха сложени банка "Вашингтон Мючюъл" (Washington Mutual), която също стана жертва на кризата, и телекомуникационната компания "Уърлдком" (Worldcom), затворена през 2002 г.

На пето място в рейтинга се намира енергийният гигант "Енрон" (Enron). Тя притежаваше активи за 65.5 млрд. долара, но фалира през 2001 г. заради финансовите машинации на ръководството.

На шесто място е сложена още една финансова компания – "Конеско" (Conesco). Тя се разори през декември 2002 г. След това компанията успя да се преобразува, като сви дълговете си до 1.4 млн. долара и отното да излезе на застрахователния пазар. В момента компанията има над 4 млн. клиенти.

След "Конеско" се подрежда още едни автомобилен гигант – "Крайслер" (Chrysler). Като дата за обявяване на неговия банкрут в рейтинга на списанието е посочена 30 май 2009 г.

Последното място в десятката на най-известните американски банкрути заемат ипотечната банка "Торнбърг Моргидж" (Thornburg Mortgage), която фалира в началото на 2009 г., "Пасифик Газ енд Електрик" (Pacific Gas and Electric), банкрутирала през 2001 г., и петролната компания "Тексако" (Texaco). Тя изпадна в несъстоятелност още през 1987 г., година по-късно се съвзе, а през 2001 г. бе погълната от "Шеврон" (Chevron) срещу 39 млрд. долара. През 1987 г. тя е имала активи за 34.9 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес