"Дженерал електрик" иска да оборудва и консултира АЕЦ "Белене"

За нов инженер на проекта трябва поръчка, а други съоръжения са промяна на техническия проект

Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

Американската компания "Дженерал електрик" е заявила през правителството намерението си да участва като потенциален инженер на проекта за АЕЦ "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БТА.

Тя уточни, че писмото на компанията е дошло в края на декември 2018 г.

За интерес на американска компания към проекта съобщи миналото лято вицепремиерът Томислав Дончев. По-късно стана ясно, че това е "Дженерал Електрик", като неофициалната информация бе, че целта ѝ не е да става акционер в ядрената централа, а да успее да се включи в изграждането ѝ като доставчик. За подмяна на планираните в руския проект за АЕЦ "Белене" турбини говори премиерът Бойко Борисов още през 2011 г., преди да се спре строежът. Тогава обаче се коментираше те да са френски.

Сега интересът на американската компания е официализиран, но участието ѝ като доставчик на оборудването зависи не само от българското правителство, но и от руската "Атомстройекспорт", която изработи техническия проект на АЕЦ "Белене". Той подлежи на тежка лицензионна процедура, а на нейния финал ядреният строеж бе прекратен през 2012 г. Съществена промяна на параметрите на обявеното вече оборудване означава промяна на техническия проект и нова регулаторна оценка за безопасността му. Не е ясно дали правителството е готово да поеме такъв риск, при положение, че преди ден Агенцията за ядрено регулиране съобщи, че само долицензирането на проекта в сегашния ме вид ще отнеме около година. Отделно не е сигурно доколко руснаците ще склонят да се намали обема на оборудването, което минава през "Атомстройекспорт" и подизпълнителите на това дружество. Сред тях като част от споразумението за изграждането на АЕЦ "Белене" е и френската "Фраматом", която също афишира интереса си, но само като работи по строежа.

Според експерти на политическо ниво е възможно да се постигне промяна на сега заложеното оборудване с такова със същите параметри на сигурност, но по-ефективно. Всичко обаче зависи и от цената, която и "Дженерал Електрик", и "Фраматом" ще предложат за замяната на някои от сегашните компоненти на ядрения проект.  

До преди прекратяването на ядрения проект от правителството и парламента през март 2012 г. негов инженер-консултант беше компанията "УорлиПарсънс", която  работеше с българската "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев. Този договор обаче бе прекратен и заради това "Националната електрическа компания" (НЕК) бе осъдена да плати над 32 млн. евро
заради неправомерното му прекратяване. Според експерти от бранша, при евентуално възобновяване на строежа на АЕЦ "Белене" новият инженер, какъвто по думите на Петкоа иска да е "Дженерал Електрик", трябва да се проведе обществена поръчка.

Петкова коментира, че интересът на американската компания ”е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени". "Разбира се, ще видим дали този интерес е реален, след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор. Надявам се в началото на февруари да бъде даден нейният старт”, каза Петкова, която смесва интереса на доставчици на оборудване с този на компании, готови да инвестират пари за възобновяването на проекта, за който Петкова отново декларира, че няма да бъдат похарчени държавни пари и няма да има държавни заеми или гаранции за изкупуване на тока от АЕЦ "Белене" .

Енергийният министър отново повтори, че до момента са водени разговори с Китайската държавна ядрена корпорация и с Корейската хидро-атомна енергийна компания.

”В рамките на разговорите и аз и моите колеги винаги сме обяснявали какво е решението на парламента и каква е визията на българската държава и правителство за реализацията на проекта. А именно проектът може да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип”, каза още Петкова.

Тя коментира и проблемите на въглищните ни електроцентрали с влизащите в сила от 2021 г. по-високи изисквания за пречистване на изхвърляните във въздуха вредни емисии и поскъпващите парникови квоти, които се отразяват върху крайната цена на тока както за бизнеса ,така и за домакинствата.

"Маришкият басейн е от стратегическо значение за енергийния отрасъл на България. Това, което е изключително важно и трябва винаги да отбелязваме е, че нашата енергийна сигурност е пряко свързана със запасите, които притежаваме от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези запаси ще бъдат достатъчни, за да задоволим производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години. Това е сериозен фактор, който е пряко свързан с енергийната ни сигурност и независимост", заяви Петкова.

В публикуван преди ден проект на национален план "Енергетика и климат", който трябва да прилага европейските изисквания за намаляване на изхвърляните въглеродни газове и повишаване на деля на възобновяемата енергия в потреблението, се посочва, че въглищните централи могат да работят до 2030 г. Сега Петкова посочи, че се работи по различни варианти за запазване на топлоелектроцентралите, защото без тях българската енергетика нямало да се справи. Тя не посочи какви са тези варианти, но в отговор на въпрос може ли да се газифицира държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" не изключи тази възможност.

"С изграждането на инфраструктурата на интерконектора Гърция - България това е една възможност, тъй като ще минава в непосредствена близост до Маришкия басейн. Това е само една опция. Добре е, че има и друг вариант и друга алтернатива. Но знаете, че цената на природния газ е доста висока и това вече е пряко свързано с цената на електрическата енергия", посочи Теменужка Петкова.

"Трябва да акцентираме върху това, че ние имаме местен енергиен ресурс - имаме лигнитни въглища, които ще ни бъдат достатъчни, за да осигурим производството на електрическа енергия за следващите 60 години. Имаме различни варианти", допълни тя.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес