"Дженеръл Мотърс" и "Гугъл" ще правят безпилотен автомобил

Прототип на безпилотен автомобил на "Гугъл" от 2014 г.

Американският автомобилостроител "Дженерал мотърс" (General Motors) е готов да работи с технологичната компания "Гугъл" (Google) за разработването на технология за безпилотен автомобил. Това съобщи техническият директор на производителя на автомобили Джо Локнър в интервю за Ройтерс на автомобилното изложение в Детройт.

Той направи изявлението си два дни преди ръководителят на "Гугъл", отговарящ за проекта за самоуправляеми автомобили, Крис Ърмсън да говори на годишна конференция, протичаща паралелно с автосалона. Очаква се Ърмсън да обяви плановете на компанията за търсене на партньори в автомобилната индустрия.

Автомобилопроизводителите, включително "Дженерал мотърс", се надпреварват в разработването на технически характеристики, които биха направили автомобилите по-сигурни. В по-дългосрочна перспектива плановете са да бъдат създадени автомобили, които сами да се управляват.

"Гугъл" вече няколко години разработва технологии, необходими за производството на транспортни средства, които се управляват без участие на шофьор, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. През 2012 година представители на компанията заявиха, че безпилотните автомобили на "Гугъл" са изминали 500 000 километра по пътищата на страната при тестове. През 2014 година "Гугъл" представи прототип, който се управлява от компютър без кормило, педал за газ и спирачка.

Моделът няма да бъде показан тази година на автосалона в Детройт, но тестовете продължават през следващите месеци.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?