"Дженеръл Мотърс" купува техно стартъп за ускоряване на автономните си коли

"Дженерал мотърс" (General Motors) обяви, че купува стартъп компанията "Строуб" (Strobe) в опит да ускори разработването на собствени самоуправляващи се автомобили, предадоха световните агенции.

"Строуб" притежава сензорната технология ЛИДАР (LIDAR), използваща лазери, за да създаде изображения с висока резолюция за картографиране на околната среда, което е важна част системите на автономните коли. Технологията измерва не само разстоянието до определен предмет на пътя - автомобили, хора или други обекти, но и неговата скорост. Тя е сред основно ползваните за идентифициране на обекти от разстояние, обяснява Ройтерс.

"Придобиването на ЛИДАР-технологията на "Строуб" ще доведе да значително намаляване на разходите и подобряване на възможностите на нашите автомобили и ще позволи по-бързото приключване на мисията ни", заявиха от компанията. Очакванията са с 99 на сто да се свият разходите за системата ЛИДАР като сензорната технология се сведе до един чип.

Големите автомобилостроители са в яростна конкуренция кой ще успее пръв да изкара на пазара коли на пълен автопилот. Очаква се първите изцяло автономни автомобили да се появят в ограничена форма около 2020 година. "Дженерал Мотърс" и конкурентът му "Форд" (Ford) обявиха, че целта им е да пуснат в продажба напълно самоуправляващи се коли към 2021 г.

Още от IT