"Дженеръл Мотърс" купува техно стартъп за ускоряване на автономните си коли

"Дженеръл Мотърс" купува техно стартъп за ускоряване на автономните си коли

"Дженерал мотърс" (General Motors) обяви, че купува стартъп компанията "Строуб" (Strobe) в опит да ускори разработването на собствени самоуправляващи се автомобили, предадоха световните агенции.

"Строуб" притежава сензорната технология ЛИДАР (LIDAR), използваща лазери, за да създаде изображения с висока резолюция за картографиране на околната среда, което е важна част системите на автономните коли. Технологията измерва не само разстоянието до определен предмет на пътя - автомобили, хора или други обекти, но и неговата скорост. Тя е сред основно ползваните за идентифициране на обекти от разстояние, обяснява Ройтерс.

"Придобиването на ЛИДАР-технологията на "Строуб" ще доведе да значително намаляване на разходите и подобряване на възможностите на нашите автомобили и ще позволи по-бързото приключване на мисията ни", заявиха от компанията. Очакванията са с 99 на сто да се свият разходите за системата ЛИДАР като сензорната технология се сведе до един чип.

Големите автомобилостроители са в яростна конкуренция кой ще успее пръв да изкара на пазара коли на пълен автопилот. Очаква се първите изцяло автономни автомобили да се появят в ограничена форма около 2020 година. "Дженерал Мотърс" и конкурентът му "Форд" (Ford) обявиха, че целта им е да пуснат в продажба напълно самоуправляващи се коли към 2021 г.

Споделяне

Още от IT