Дженерал мотърс ще съкрати 12 000 работни места в Европа за две години

Дженерал мотърс Европа съобщи в четвъртък, че ще съкрати 12 000 работни места на континента до края на 2006 година. От съкращенията концернът очаква икономии от 500 млн. евро (617 млн. долара) годишно, като губещите му поделения излязат на печалба, предаде АП.

Ройтерс съобщава, че става въпрос за работни места в поделенията на Дженерал мотърс Опел, Сааб и Воксхол.

90 процента от съкращенията ще бъдат извършени през 2005 г., като по-голямата част от тях ще са в Германия. Най-засегнати ще бъдат ръководните и инженерните кадри.

При преговори с представители на служителите ще се реши кои точно европейски заводи на компанията ще бъдат засегнати, заяви говорителят на Дженерал мотърс Европа Рюдигер Асион, цитиран от АП.

Към края на 2003 г. най-голямата автомобилна компания в света е имала близо 63 000 служители в 11 завода на Стария континент. За последен път Дженерал мотърс е регистрирала печалба в Европа през 1999 година.

През второто тримесечие на тази загубата на европейските поделения на компанията се увеличи до 45 млн. долара спрямо 3 млн. през същия период на миналата година заради силния ценови натиск, неблагоприятните промени във валутните курсове и разходите по преструктурирането на смесеното предприятие с италианската фирма Фиат. Така загубата на европейските поделения за първите шест месеца на годината достигна 161 млн. долара спрямо 68 млн. долара през същия период на 2003 година.

Профсъюзни лидери от поделенията на Дженерал мотърс в цяла Европа ще се съберат днес в централата на мощния германски синдикат ИГ Метал във Франкфурт на Майн, за да дадат общ отговор на очакваните съкращения. АП цитира представител на работниците в завода на Опел в Бохум, според когото обстановката там е взривоопасна. Германски медии съобщиха, че съкращенията в Германия вероятно ще засегнат 6000-7000 работни места.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес