Джереми Корбин: Само изборите са изход от блокажа за Брекзит

Британското правителство търси подкрепа от лейбъристи за решаващото гласуване на споразумението

Джереми Корбин: Само изборите са изход от блокажа за Брекзит

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин настоя за провеждане на избори, които според него са най-демократичният начин за справяне с политическия блокаж за Брекзит. Ново правителство ще има нов мандат за договаряне на по-добро споразумение с ЕС, заяви той в реч, произнесена в четвъртък.

Корбин се обърна към премиера Тереза Мей с думите: "Ако сте толкова уверена във вашата сделка, предизвикайте избори и оставете на хората да решат".

Консерваторите обаче твърдят, че лейбъристите нямат план за Брекзит и целта им е да печелят политически дивиденти от създалата се ситуация.

В същото време британското правителство обмисля да даде допълнителна защита за работниците и околната среда, за да спечели подкрепата на депутати от опозиционната Лейбъристка партия, които са привърженици на Брекзит. Предложенията са били представени от депутата Джон Ман, съобщи Би Би Си.

Според британския министър за бизнеса Грег Кларк това показва, че "парламентът се обединява" зад споразумението на премиера Тереза Мей с ЕС, което предстои да бъде гласувано от британския парламент на 15 януари.

Джон Ман каза, че неговите законодателни предложения, които са подкрепени още лейбъристки депутати, представляващи избирателни райони, гласували "за" излизането от ЕС, ще отворят възможност за други подобрения в постигнатото от премиера Мей споразумение.

Тереза Мей се срещна в сряда с някои депутати от групата – ход, който се възприема като опит да спечели някои от колебаещите лейбъристи за решаващото гласуване идната седмица.

Ръководството на лебйъристите обаче едва ли ще бъде убедено да даде подкрепа за Мей, а обещанието на кабинета не се приема като обвързващо.

Известният привърженик на Брекзит от Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог каза, че е "правилен подход" от страна на правителството да търси такава подкрепа. Той обаче смята да гласува против "дълбоко незадоволителната" сделка за Брекзит.

Лейбъристът Ман каза пред Би Би Си, че законодателните му предложения не означават подкрепа за Тереза Мей, а целта е лебйъристите да създадат собствени "червени линии" относно "живота на хората".

"Ние не бихме искали да видим Брекзит, при който се превръщаме в някакъв вид сингапурска икономика, където надпреварата е за достигане на най-ниски равнища, където се опитваме да подбиваме всички останали и където работниците са губещи", каза той. "Това, което искаме е, да се конкурираме да бъдем най-добри в света", добави Ман.

Той уточни, че приемането на предложението му е по-вероятно да го накара да подкрепи сделката на Тереза Мей за Брекзит. Това обаче не означава, други лейбъристи ще се "втурнат" да правят същото по време на гласуването във вторник, уточни Ман.

Министър Грег Кларк заяви пред Би Би Си, че ще е "полезно да се установи какво парламентът иска и какво подкрепя".

Сигурен съм, че има някои гаранции и някои поправки, от които някои колеги се нуждаят, каза той и допълни, че това е процес, който обединява парламента и че се надява това да се случи.

Правосъдният министър в сянка от Лейбъристката партия Ричард Бърджън обаче заяви: "Аз не вярвам на торите за правата на работниците".

Лидерът на партията Джереми Корбин предпочита предсрочни избори, изтъквайки, че само правителство с "подновен мандат" би получило обществена подкрепа за споразумение за напускане на ЕС.

Неговата партия ще гласува против сделката на Тереза Мей другата седмица и ще внесе искане за вот на недоверие, ако сделката бъде отхвърлена от мнозинството депутати.

Към момента въобще не е сигурно каква подкрепа би получила министър-председателката, но е сигурно, че разединеният британски парламент не би могъл да се консолидира и около каквото и да е друго алтернативно предложение за Брекзит.

По график страната трябва да напусне ЕС на 29 март в 23 часа по Гринуич.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят