Джерусалем пост: В Освиенцим Путин не спомена евреите

Представителите на Израел бяха разсърдени, че руският президент Владимир Путин в речта си в Освиенцим нито веднъж не спомена убитите там евреи, пише в петък в. Джерусалем пост по повод възпоменателната церемония, с която бе отбелязана 60-тата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер Аушвиц /Освиенцим/.

"Това е невероятно", каза един от израелските представители, ужасявайки се от това, че Путин припомни за 600 хиляди руски войници, загинали при освобождаването на Полша и 27-те милиона съветски граждани, загинали по време на войната, но не спомена 1,3 милиона евреи, убити в Освиенцим.

Високопоставен представител в Ерусалим, не знаейки, че Путин не е говорил за евреите в своята реч, посъветва да не се търси в този пропуск дълбок смисъл: "В своята борба с антисемитизма той демонстрира повече решителност, отколкото който и да е руски лидер. Ние сме длъжни да съдим за него по това, което прави, а не по това, което говори".

Същия ден сутринта, в речта си на международния форум в Краков, Путин каза, че го е срам заради проявите на антисемитизъм в Русия и обеща да се бори с фанатизма със "силата на закона и общественото мнение", припомня вестникът.

"Ние сме длъжни единодушно да изтъкнем на сегашното и бъдещите поколения: никой не може да има право да бъде равнодушен към антисемитизма, национализма, ксенофобията, расовата или религиозната нетърпимост, и даже в Русия, която е направила повече от всичко за победата над фашизма и спасяването на еврейския народ, понякога ние виждаме проявления на тези болести. И ме е срам за това".

Путин беше единственият източноевропейски лидер, който на събранието в Краковския театър призна, че в страната му има антисемитизъм, посочва още израелският вестник и добавя че отново Путин е бил единственият, който направи връзка между фашизма и съвременния тероризъм.

"Съвременната цивилизация се намира преди лицето на не по-малко страшна заплаха, каза той. Днешните терористи също пренебрегват човешкия живот заради своите маниакални цели и са готови да унищожат всички. Съвременната цивилизация може да се запази "само в случай, че се сплоти срещу общия враг", каза Путин.

Споделяне

Още от Свят