"Джерузалем пост": Канадка, свързана с Иран, наблюдавала еврейски център в София

Българската полиция е арестувала миналата година канадска гражданка, свързана с правителството в Иран, която наблюдавала в София еврейския център "Хабад". Това е станало няколко седмици след атентата в Бургас, в който загинаха петима израелски и един български гражданин и за който се предполага, че е извършен от ливанската шиитска групировка "Хизбула".

Това твърди в днешния си брой израелският вестник "Джерузалим пост", цитиран от dnevnik.bg.

Публикацията внася уточнение по предишна информация на изданието, в която само се споменаваше за арест, но не се посочваше гражданството, пола и възрастта на предполагаемия "ирански агент".

"Джерузалем пост" цитира свои "местен, много добре информиран и достоверен източник", който миналата седмица е споделил с изданието, че "финансираната от Иран жена е агент на около 50 години, притежава канадски паспорт и е пристигнала в София от Истанбул няколко седмици след атентата срещу израелския туристически автобус".

Тя е била арестувана още в първия ден, след като поставената при повишена бдителност полиция е забелязала, че тя оглежда еврейския център.

"Хабад" се намира на малка уличка в центъра на София, той е ясно обозначен, включително с издигаща се над входа му менора и в него има малка синагога. Именно това е причината за грешката в предишната публикация, където се твърдеше, че е наблюдавана централната синагога в София, посочва "Джерузалем пост".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?